Trump predviđa "krvoproliće" ako izgubi, tvrdi da je "Biden pobijedio Obamu"
(Izvor: EPA-EFE/MARK LYONS)

Trump predviđa "krvoproliće" ako izgubi, tvrdi da je "Biden pobijedio Obamu"

Joe Biden se obrušio na mentalnu stabilnost Donalda Trumpa na večeri u Washingtonu u subotu – baš dok je bivši predsjednik pravio verbalni gaf za gafom na predizbornom skupu u Ohiou, tokom komentara o ekonomiji i automobilskoj industriji, predviđajući „krvoproliće“ za zemlju ako doživi poraz na izborima u novembru.

Trump, pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat, zbunio je publiku na nastupu u Vandaliji insistirajući da je Biden pobijedio "Baracka Husseina Obamu" na nacionalnim izborima koji se nikada nisu održali.

Govoreći o svemu u svačemu nakon što je njegov teleprompter onesposobio vjetar, Trump - česti kritičar starosti i mentalnog zdravlja 81-godišnjeg Bidena - borio se da izgovori riječi „bite" (ugriz) i „largest"  (najveći), ostavljajući pri tom zbunjenu publiku zbog spominjanja Obame, kojem je Biden bio potpredsjednik od 2009. do 2017. prije nego što je Trumpu preuzeo Ovalni ured 2020. „Znate šta je zanimljivo? Joe Biden je pobijedio Baracka Husseina Obamu. Da li je neko ikada čuo za njega? U svakoj swing državi, Biden je pobijedio Obamu, ali u svakoj drugoj državi je poginuo”, rekao je Trump.

Biden se našalio o Trumpovoj mentalnoj sposobnosti na večeri u klubu Gridiron u subotu uveče, tradicionalnom "roastanju" kojem političari i novinari prisustvuju još od 1880-ih.

“Jedan kandidat je prestar i psihički nesposoban da bude predsjednik. Drugi sam ja”, rekao je predsjednik. „Nemojte mu reći. On misli da se kandiduje protiv Baracka Obame, to je ono što je rekao”, dodao je Biden, misleći na nekoliko prethodnih prilika kada je 77-godišnji Trump pobrkao aktuelnog i mogućeg protivnika 2024. sa svojim demokratskim prethodnikom.

Trumpovo obraćanje u Ohiou, navodno u znak podrške Bernieju Morenu, njegovom omiljenom kandidatu na predizborima republikanskog Senata u utorak, također je vratilo bivšeg predsjednika mračnijim, apokaliptičnijim temama. SAD je, insistirao je Trump tokom komentara o automobilskim radnicima i automobilskoj industriji, krenuo u "krvoproliće" ako on ponovo izgubi od Bidena.

“Sada, ako ne budem izabran, to će biti krvoproliće. U najmanju ruku. To će biti krvoproliće za državu”, rekao je, ne pojašnjavajući na šta je mislio. Kasnije je dodao: "Mislim da nećete imati još jedne izbore u ovoj zemlji, ako ne pobijedimo na ovim... sigurno ne one koji imaju smisla."

Njegovi komentari potaknuli su izjavu iz Bidenove predizborne kampanje u kojoj navode da je upravo to „Donald Trump". Glasnogovornik Bidenove kampanje James Singer rekao je: “On želi još jedan 6. januar, ali će mu američki narod dati još jedan izborni poraz ovog novembra jer i dalje odbacuje svoj ekstremizam, naklonost prema nasilju i žeđ za osvetom.”

Dvojica republikanaca koji su kritikovali Trumpa, međutim, stali su u njegovu odbranu. Senator Louisiane Bill Cassidy rekao je za NBC Meet the Press u nedjelju: „Mogli biste pogledati i definiciju krvoprolića i to bi mogla biti ekonomska katastrofa. I tako, ako govori o automobilskoj industriji, posebno u Ohiou, onda tu izjavu možete uzeti s malo više konteksta.”

Mike Pence, Trumpov bivši potpredsjednik koji je ove sedmice odbio podržati njegovu kandidaturu, iznio je sličan argument. "On je jasno govorio o utjecaju uvoza koji razara američku automobilsku industriju", rekao je Pence na CBS-u Face the Nation.

Također tokom svog govora, ponavljajući nepotkrijepljene tvrdnje da strane zemlje "prazne" svoje zatvore i mentalne ustanove u SAD, Trump je ponovo „udario po“ imigrantima, nazivajući neke od njih "životinjama". „Ne znam da li ih nazivate ljudima. Oni nisu ljudi, po mom mišljenju”, rekao je. “Ali ne smijem to da kažem jer radikalna ljevica kaže da je to strašno reći.” Moreno, kolumbijski imigrant koji je zaradio bogatstvo od svojih prodavaonica automobila, pridružio se nacionalističkoj retorici, zahtijevajući da svako ko dođe u SAD nauči da govori engleski.

„Ne moramo da glasamo na pet različitih jezika. Naučimo jezik”, rekao je. “To znači da se asimilirate. Postajete dio Amerike – Amerika ne postaje dio vas.”

U drugim slučajevima, tokom često divljeg 90-minutnog obraćanja, Trump je dobacivao lične uvrede na račun političkih protivnika. Nekoliko puta je nazvao Bidena „glupim“; vulgarno se osvrnuo na ime Fani Willis, tužiteljice Georgije u njegovom krivičnom predmetu zbog pokušaja da poništi svoj izborni poraz 2020.; nazvao je guvernera Demokratske Kalifornije Gavina Newsoma “novim ološem”; i vrijeđao izgled JB Pritzkera, guvernera Ilinoisa, objavio je New York Times.

Takođe je pokušao da okrivi Bidena za postavljanje problematičnih telepromptera i pozvao je organizatore događaja da ne plate izvođačima.

Nancy Pelosi, demokratska bivša predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, osudila je Trumpove komentare tokom nedjeljnog nastupa na CNN-u State of the Union. „Ne biste mu čak dozvolili da uđe u vašu kuću, a još manje u Bijelu kuću“, rekla je.

“Samo moramo pobijediti na ovim izborima, jer on čak predviđa krvoproliće. Šta to znači, tražiće krvoproliće? Ovdje nešto nije u redu. Koliko poštujem američki narod i njegovu dobrotu, toliko shvatam da moraju da gledaju mimo njega da bi shvatili da to nije ono o čemu se radi u našoj zemlji?”

Biden je ponovio upozorenja tokom nekomične sekcije svog obraćanja večeri na Gridironu, kojoj je prisustvovalo više od 650 gostiju, i dalje odbijajući da koristi Trumpovo ime i nazivajući ga samo "mojim prethodnikom".

"Živimo u trenutku bez presedana u demokratiji", rekao je Biden. „Trenutak bez presedana za istoriju. Demokratija i sloboda su bukvalno na udaru. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u maršu Evropom. Moj prethodnik mu se klanja i kaže mu 'radi šta god hoćeš'. Sloboda je pod napadom. Sloboda glasanja, sloboda izbora i još mnogo toga. Laži o izborima 2020. godine, zavjera da se one sruše, da se prigrli pobuna od 6. januara, predstavljaju najveću prijetnju našoj demokratiji od građanskog rata.

“Živimo u trenutku demokratije bez presedana, u trenutku bez presedana u istoriji. Demokratija i sloboda su bukvalno na udaru.”

federalna.ba/The Guardian

Donald Trump Joe Biden