Trump na samitu G 20 branio stav o povlačenju SAD-a iz sporazuma o klimi
(Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL)

Trump na samitu G 20 branio stav o povlačenju SAD-a iz sporazuma o klimi

Američki predsjednik Donald Trump danas je branio svoju odluku o povlačenju SAD-a iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama, rekavši da je "nepravedan i neobjektivan" dok se njegov nasljednik Joseph Biden založio za povratak zemlje tom dogovoru.

SAD su početkom novembra zvanično istupile iz sporazuma o klimatskim promenama postignutim u Parizu krajem 2015.

"Izvukao sam SAD iz nepravednog i neobjektivnog Pariskog klimatskog sporazuma, a koji je vrlo nepravedan prema SAD-u", rekao je Trump na virtuelnom samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju - G20.

Teme samita u organizaciji Saudijske Arabije su, između ostalog, životna sredina i pandemija koronavirusa.

"Pariski sporazum nije postignut da bi spasao životnu sredinu, već da bi uništio američku privredu", rekao je Trump i dodao da odbija da se odrekne nekoliko miliona radnih mjesta u SAD-u i da se milijarde dolara šalju najgorim zagadjivačima koji ne poštuju životnu sredinu.

Trump, koji zagovara industriju fosilnih goriva, doveo je u pitanje nauku o klimatskim promjenama i ublažio je neke mjere za zaštitu životne sredine.

Međutim, Biden je obećao da će se SAD vratiti sporazumu prvog dana njegovog stupanja na dužnost predsjednika u januaru 2021. godine. Tu izjavu su pozdravili mnogi evropski lideri.

federalna.ba/Beta