Trudnica koja je jedva preživjela bijeg iz Sudana rodila čudo od djeteta

Trudnica koja je jedva preživjela bijeg iz Sudana rodila čudo od djeteta

Trudnica na koju su pucali, nakon čega je pobjegla iz prevrnutog automobila i morala satima usred noći pješačiti do graničnog prelaza s trogodišnjom kćeri rodila je čudo od bebe, rekao je njezin suprug.

Žena je bila zarobljena u ratom razorenoj sudanskoj prijestolnici Kartumu nakon što su prošlog mjeseca izbile borbe, dok joj je njen suprug, koji radi kao njegovatelj u Wolverhamptonu, pokušavao ishoditi britansku vizu.

Par, oboje u dobi od 25 godina, izbjeglice su iz Eritreje i ne mogu se imenovati iz sigurnosnih razloga. Suprug je dobio status izbjeglice nakon što je zatražio azil u Ujedinjenom Kraljevstvu i podnio je zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova za vizu za okupljanje izbjegličke porodice u februaru 2022.

Njegova supruga i kći čekale su u Kartumu prije početka borbi jer je tamo bilo sigurnije nego u Eritreji. Supruga je zatrudnila kada je njen suprug posjetio nju i njihovu kćer u Kartumu u jesen prošle godine. Međutim, kada su počele borbe u Sudanu, stan u kojem je boravila granatiran je. S nedostatkom hrane i vode, te s malo pristupa medicinskoj skrbi, žena je odlučila pokušati doći do Egipta.

“Nismo ništa rekli našoj kćeri o ratu u Kartumu jer je nismo htjeli prestrašiti”, rekao je suprug. “Mogla je čuti zvuk pucnjave u Kartumu, ali moja žena joj je rekla da se ne brine jer je to samo vatromet. Moja žena i kći morale su ostaviti sve kad su pobjegle iz Kartuma. Moja žena je samo ponijela naš vjenčani list, a kći jednog malog medvjeda kojeg je nazvala Mohammed. Tražila je da svog mlađeg brata nazove po svom medvjedu.” Krenuli su na zastrašujuće četverodnevno putovanje od Kartuma do egipatske granice preko grada Medanija, koristeći različite oblike prijevoza uključujući kamion, autobus i taksi.

U jednom trenutku s auta kojim su se vozili otkačio se točak i vozilo se prevrnulo, a neki od putnika su ozlijeđeni. Žena i njena kći ostale su nepovrijeđene i uspjele su dogovoriti cijenu za nastavak putovanja drugim automobilom. Putovanje je kulminiralo nekoliko sati hodanja od Port Sudana do egipatskog graničnog prijelaza usred noći. Znajući da je u visokom stepenu trudnoće, druge su joj izbjeglice pomogle nositi kćer na posljednjoj dionici njihove potrage za sigurnošću.

Uprkos svim izgledima, beba, dječak, rođen je zdrav u mirnom okruženju bolnice u Kairu rano ujutro 24. maja. Porod je prošao tako dobro da su majka i beba otpušteni za nekoliko sati.

Muž očajnički pokušava ubrzati dovođenje svoje porodice u Ujedinjeno Kraljevstvo. Optužio je Ministarstvo unutarnjih poslova da je dovelo živote njegove porodice u opasnost zbog dugih kašnjenja. Dok vlada poziva izbjeglice da koriste sigurne i legalne rute umjesto da prelaze kanal u malim čamcima, broj preseljenih izbjeglica smanjio se za 75% od 2019., a vize za okupljanje porodice smanjene su za 40% od razina prije pandemije.

U vrijeme kada je par podnio zahtjev za vizu za okupljanje porodice, standard obrade u Uredu unutarnjih poslova bio je 12 sedmica. Kad je porodični advokat iz Ujedinjenog Kraljevstva u februaru ove godine, 12 mjeseci nakon podnošenja zahtjeva, upitao o odgodi, dužnosnik je u e-poruci rekao da Ministarstvo unutarnjih poslova ima "znatna kašnjenja" u donošenju odluke o ponovnom okupljanju porodica i da neće moći pružiti ažurirani vremenski okvir za odluku.

Suprug je rekao: “Nadam se da će zahtjev za vizu za okupljanje porodice biti vrlo brzo obrađen. Sigurano rođenje naše bebe je čudo i on je znak nade za budućnost. Morao sam platiti mnogo novca za put iz Kartuma kako bih suprugu i kćer doveo na sigurno, ali novac dolazi i odlazi... samo je život bitan.”

federalna.ba/The Guardian

Sudan bijeg trudnica