Umjesto svih parlamentarnih stranaka za sto će samo državna koalicija

Stranke Trojke sazvale su sastanak svih parlamentarnih stranaka ovog ponedjeljka u Državnom parlamentu. Tema samo jedna: izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Poziv su odbile sve opozicione stranke iz oba entiteta, pa je izvjesno da će umjesto planiranog velikog sastanka na okupu biti samo državna koalicija. I to uglavnom bez optimizma za dogovor, jer je stav HDZ-a BiH da će se zbog odnosa na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini teško promijeniti i zarez u Ustavu Bosne i Hercegovine. Dok SNSD smatra da trenutno u Bosni i Hercegovini ne postoji ni pogodna atmosfera ni potrebna većina za izmjene Ustava.

“Na sastanak će se odazvati oni koji shvataju važnost aktuelnog trenutka. Izmjena Ustava i implementacija presuda međunarodnih sudova imperativ je za Bosnu i Hercegovinu, ne samo na evropskom putu jer, da podsjetim, riječ je o najvećoj diskriminaciji vjerovatno u svijetu - na području Evrope sigurno - u kojoj se Bošnjaci u RS-u i Hrvati, Srbi u Federaciji i građani koji ne pripadaju etničkim skupinama ne mogu kandidovati za najviši organ u svojoj državi - za Predsjedništvo BiH i niz drugih koji proizilaze iz takve vrste presuda. To je zaista imperativno”, izjavio je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

“Stav u RS-u je da možemo da istrpimo određene promjene za izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To je da RS bira Srbina ili predstavnike konstitutivnih i ostalih naroda, što omogućava da se svi mogu kandidovati, što je ključno pitanje tih reformi, a isto tako treba urediti i u FBiH”, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

federalna.ba

Trojka SNSD HDZBiH
Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
0 18.04.2024 21:03
Nikola Šobot SNSD Banja Luka Banjaluka Milorad Dodik
0 07.04.2024 20:40
SNSD Dom naroda PSBiH
0 29.03.2024 19:45
NSRS Trojka SNSD Christian Schmidt
0 29.03.2024 19:44
Milorad Dodik Bakir Izetbegović SDA Trojka
0 28.03.2024 20:44