Troje finskih novinara suočeno s optužnicama zbog objavljivanja povjerljivih informacija
(Izvor: Arhiva)

Troje finskih novinara suočeno s optužnicama zbog objavljivanja povjerljivih informacija

Suđenje protiv troje novinara najvećeg finskog lista optuženih za objavljivanje povjerljivih odbrambenih obavještajnih podataka počet će sljedećeg mjeseca, a postupak počinje u četvrtak u glavnom gradu Helsinkiju.

Dvoje novinara i bivši urednik dnevnog lista “Helsingin Sanomat“ suočavaju se s mogućim zatvorskim kaznama u slučaju u vezi sa istražnim izvještajem iz decembra 2017. godine o obavještajnoj jedinici odbrane, za koju su tužioci rekli da je otkrila osjetljive informacije.

“Izvještaj je bio dio serije članaka... o planovima - koji su zahtijevali ustavni amandman - da se finskim sigurnosnim službama daju veća ovlaštenja za vršenje nadzora i tajnih operacija u zemlji i inostranstvu“, navodi Međunarodni institut za štampu.

Kako je preliminarni postupak započeo na sudu u Helsinkiju, ročište je zakazano za 29. septembar, javlja finska javna televizija Yle.

Laura Halminen i Tuomo Pietilainen, koji su napisali izvještaj, i Kalle Silfverberg, bivši šef odjela za političke vijesti ovog lista, službeno su optuženi za odavanje i pokušaj odavanja državnih tajni u oktobru 2021. godine.

Svo troje su negirali bilo kakvu nepravdu, a advokati odbrane tvrde da su objavljene informacije već dostupne u javnim izvorima, navodi Yle.

Tužioci tvrde da su novinari bili svjesni moguće krivične odgovornosti prije objavljivanja priče i da traže uslovnu kaznu zatvora od najmanje 18 mjeseci za svakog od optuženih.

Trio bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu između četiri mjeseca i četiri godine, navodi Yle.

Glavni i odgovorni urednik Helsingin Sanomata Kaius Niemi i glavni urednik Esa Makinen također su prvobitno bili optuženi u slučaju, ali su optužbe protiv njih kasnije odbačene.

federalna.ba/AA

novinari Finska suđenje