Trifunović: Stepen zaštite novinara veoma slab, novinari prepušteni sami sebi
(Izvor: Fena)

Trifunović: Stepen zaštite novinara veoma slab, novinari prepušteni sami sebi

Ne trebaju nam evropski zakoni, ako nemamo osnovna ljudska prava i slobodu govora, rečeno je na dvodnevnom seminaru za novinare o temi "Mehanizmi zaštite novinarskog poziva u svjetlu kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj" koji je danas u Vitezu u organiziralo Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine u saradnji s Vladom Sjedinjenih Američkih Država.

Novinarski poziv i kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj, da li novinari gube pravo na slobodu izražavanja te da li je ovo početak kraja istraživačkog novinarstva u Bosni i Hercegovini, samo su neke od tema o kojima su novinari i urednici iz BiH raspravljali.

Urednik portala Buka Aleksandar Trifunović koji je govorio o medijskoj sceni u Republici Srpskoj, kazao je da trenutno čekaju ko će biti prvi, ali da nisu svi mediji u tom entitetu jednako zabrinuti.

Smatra da je stepen zaštite novinara veoma slab te da su novinari prepušteni sami sebi.

- Svaki sistem je napravljen da zaštiti građane od države, ali ne da vlada zakon jačeg. Što je lošija država, ona je opasnija i pitanje je dana kada će neko postati meta, jer policijske snage su tu da štite poredak - smatra Trifunović.  

Tvrdi da usvajanje tog zakona nije problem RS-a, već cijele BiH te da je jedno rješenje strateško djelovanje svih medija.

Urednik portala bljesak.info Berislav Jurić smatra da mediji ne smiju prihvatiti igru koja je protiv medija, javnosti, ali i uloge medija da nešto promijene u sistemu.

- Ovim zakonom nam se uz već svezanu jednu ruku, veže i druga, kako ne bismo pisali o onome što želimo. Ne smijemo dozvoliti da zavlada šutnja - upozorio je.

Također je naglasio da je zakon prilično široko napisan te da nije jasno šta je novinar smije, a šta ne smije napisati.

Novinar lista "Nezavisne novine" Dejan Šajinović smatra da je razlog usvajanja tog zakona da vlast testira stanje medija, nevladinog sektora i javnog mijenja.

Smatra da su ljudska prava i medijske slobode ključ svakog društva te da nema razvoja ekonomije bez toga. 

- Fokus javnosti u RS je na podjeli imovine, ali građani ne shvataju da bez slobode govora nemamo ništa - kazao je.

Panelisti su bili i politički savjetnik specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Danijel Kovačević i saradnik za ljudska prava u Uredu rezidentne koordinatorice UN-a Uglješa Vuković koji su govorili o međunarodnim mehanizmima zaštite slobode izražavanja.

U okviru prvog dana seminara, službenica za žalbe Vijeće za štampu i online medije u BiH Mirjana Jovović, predstavila je Priručnik "Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji".

federalna.ba/Fena

novinari mehanizmi zaštite
Liban novinari izraelska vojska
0 07.12.2023 11:55
Meksiko povrijeđeni novinari
0 30.11.2023 11:45
novinari Gaza Sindikat palestinskih novinara
0 25.11.2023 09:43
Pojas Gaze novinari
0 07.11.2023 20:28
Marko Divković stradanja novinari
0 07.11.2023 09:37