Tribina u Sarajevu o palestinskom pitanju: Bez stvaranja države Palestine nema mira

Bez rješavanja palestinskog pitanja iluzorno je govoriti o novom svjetskom poretku, ljudskim pravima, demokraciji i vrijednostima kojima se zapadno društvo ponosi, poručeno je s tribine o pitanju Palestine održane u Sarajevu.

Naučnoistraživački institut "Ibn Sina" u Sarajevu organizirao je tribinu "Zašto je Palestina najvažnije pitanje islamskog svijeta".

Učesnici tribine bili su ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezaq Namoora, ambasador Irana Abuzar Ebrahimi Torkman, vanjskopolitički analitičar Osman Softić i novinar agencije Anadolu Semir Sejfović.

Ambasador Namoora izjavio je da brutalni izraelski napadi i katastrofa koja se dešava u Gazi predstavlja niz ratnih zločina prema međunarodnom pravu.

"Ovo je osvetnička akcija koja ima za cilj pobiti i protjerati što više Palestinaca. Nažalost, ne vidimo kraj tome u skorije vrijeme. Smatramo da se odmah mora zaustaviti ovaj genocid", kazao je Namoora.

Poručio je da je palestinski narod razočaran reakcijom većine država svijeta na brutalne izraelske napade na Gazu.

"Naročito na stav Sjedinjenih Američkih Država i brojnih država zapadne Evrope. Palestinski narod smatra SAD saučesnikom u izraelskoj agresiji na palestinski narod u Gazi", rekao je ambasador Palestine.

Na kraju je istakao da se možda mogao spriječiti genocid u Gazi da je islamski i muslimanski svijet bio jedinstveniji i odlučniji, ali je pohvalio propalestinske pokrete i proteste građana u mnogim državama širom svijeta, uključujući islamske i muslimanske zemlje, zbog podrške i solidarnosti s Palestincima.

Vanjskopolitički analitičar Softić kazao je da je palestinsko pitanje najvažnije pitanje ne samo islamskog svijeta nego i najznačajnije pitanje suvremenog čovječanstva.

"Palestinski narod je posljednji okupirani narod na zemaljskoj kugli i žrtva kolonijalne okupacije izraelske vojske, države koja je nastala na teritoriji okupirane Palestine 1948. godine i ta okupacije traje i danas. Mnogi se s čuđenjem pitaju kako je mogao da se desi taj 7. oktobar i napad palestinskog pokreta otpora Hamasa na Izrael, a niko se ne pita kako je moguće da jedan narod više od 75 godina živi pod kolonijalnom okupacijom. Kako je, ustvari, moguće da nijedan organ međunarodne zajednice ne pokrene pitanje odgovornosti okupacione sile", rekao je Softić.

Naglasio je da je palestinsko pitanje planetarno pitanje čovječanstva.

"Bez rješavanja ovog pitanja iluzorno je govoriti o novom svjetskom poretku, ljudskim pravima, demokraciji, vrijednostima kojima se zapadno društvo ponosi. Bez stvaranja države Palestine nema napretka i mira ni na Bliskom istoku, ali ni za ljudsku zajednicu općenito", istakao je Softić.

Tribini je prisustvovao veliki broj građana, posebno mlađe populacije i studenata.

federalna.ba/AA

Palestina Sarajevo tribina
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sjednica Sarajevo
0 07.12.2023 08:08
Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovin Sarajevo Svjetskog dana volontera
0 05.12.2023 13:21
Pojas Gaze Izrael Palestina
0 03.12.2023 17:12