Triatlonac Sagiv prvi izraelski sportista koji se takmičio u Saudijskoj Arabiji

Triatlonac Sagiv prvi izraelski sportista koji se takmičio u Saudijskoj Arabiji

Triatlonac Shachar Sagiv prvi je izraelski sportista koji se takmičio u Saudijskoj Arabiji, saopštio je danas Izraelski olimpijski komitet. Predsjednica Olimpijskog komiteta Izraela Yael Arad nazvala je prisustvo Sagiva na NEOM fazi triatlona Super lige u subotu "veoma značajnim napretkom" u znaku približavanja dvije zemlje.

"Tokom prošle godine vidjeli smo da su se mnoge arapske države pomirile sa činjenicom da domaćinstvo međunarodnog turnira znači ugostiti Izraelce", izjavila je ona u saopštenju.

"Ovo je rastući trend i snaga normalizacije odnosa među nacijama, a posebno među ljudima", dodala je Arad.

Učešće izraelskog sportiste dolazi u trenutku dok se nastavljaju spekulacije o budućim bilateralnim odnosima između Saudijske Arabije i Izraela.

Saudijska Arabija je otvorila svoj vazdušni prostor za izraelske avione u julu i dozvolila delegacijama izraelskih biznismena da uđu na teritoriju te zemlje.

Saudijska Arabija ne priznaje Izrael i nije se pridružila Abrahamskom sporazumu uz posredovanje SAD-a 2020. godine, kojim je jevrejska država uspostavila veze sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

Rijad je više puta isticao da će se držati decenijama starog stava Arapske lige da ne uspostavlja zvanične veze sa Izraelom dok se ne riješi sukob sa Palestincima.

federalna.ba/Beta

 

Shachar Sagiv Izrael Saudijska Arabija triatlon
Gaza Izrael zračni napadi
0 04.12.2022 08:53
Ujedinjene nacije SAD Jemen Saudijska Arabija
0 02.12.2022 19:09
Saudijska Arabija prirodni gas
0 01.12.2022 08:46
Izrael Palestina Zapadna obala
0 29.11.2022 23:08
Izrael vojska Palestinci
0 29.11.2022 08:24