Tri policajca ubijena tokom protesta protiv navodnog namještanja izbora u Pakistanu

Tri policajca ubijena tokom protesta protiv navodnog namještanja izbora u Pakistanu

Najmanje tri policajca i jedan kandidat ubijeni su tokom protesta protiv navodnog petljanja u izborne rezultate u plemenskom okrugu Sjeverni Vaziristan u subotu, izvještavaju državni mediji.

Državna pakistanska televizija objavila je da su pristalice bivšeg zastupnika Mohsina Dawara, koji se borio za izbornu jedinicu iz Sjevernog Vaziristana, pucale na vojni kamp u Miranshahu, okružnom sjedištu, ubivši tri policajca.

Dawar je također povrijeđen. Nekoliko političkih stranaka protestuje protiv navodnih namještanja izbornih rezultata u ključnim biračkim mjestima.

U Pakistanu su dvije osobe ubijene, a 11 povrijeđeno u petak kada su se pristalice političke stranke sukobile s policijom tokom protesta protiv navodnog petljanja u izborne rezultate u izbornoj jedinici na sjeverozapadu zemlje.

Prijavljeni su nasilni protesti u okrugu Shangla u severozapadnoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa, gdje je na ulice izašao veliki broj ljudi koji podržavaju Syeda Fareena, nezavisnog kandidata kojeg podržava pakistanski Tehrik-e-Insaf (PTI) bivšeg premijera Imrana Khana koji je u zatvoru, nakon što je Izborna komisija Pakistana (ECP) proglasila Ameera Muqama pobjednikom opštih izbora u četvrtak.

federalna.ba/AA

Pakistan