Tri palestinska studenta upucana u blizini američkog kampusa

Tri palestinska studenta upucana u blizini američkog kampusa

Porodice trojice palestinskih studenata ubijenih u subotu u američkoj državi Vermont pozvale su policiju da istraži napad kao zločin iz mržnje. Hisham Awartani, Tahseen Ahmed i Kinnan Abdalhamid napao je i upucao muškarac u blizini kampusa Univerziteta u Vermontu, saopštila je policija Burlingtona.

Policajci istražuju mogući motiv, ali kažu da su žrtve nosile kefiju - tradicionalni šal - i govorile arapski kada su napadnute. Osumnjičeni je uhapšen.

Policija Burlingtona imenovala je osumnjičenog kao 48-godišnjeg Jasona J Eatona, izvještava CBS News, BBC-jev medijski partner u SAD-u.

Šef lokalne policije Jon Mura ranije je rekao da su dvije žrtve u stabilnom stanju, dok je treći zadobio mnogo teže povrede. Sva tri studenta pohađala su Ramallah Friends School, privatnu neprofitnu školu koju vode kvekeri u Ramali.

Abdalhamida je jedan od studenata Haverford College-a. Druga dvojica su imenovani kao studenti Univerziteta Brown. Rich Price, stric jedne od žrtava, rekao je da su trojica muškaraca - svi u dobi od 20 godina - bili u posjeti osmogodišnjaku na rođendanskoj zabavi.

“Posljednje što smo zamislili da bi moglo biti moguće je da bi u našem porodičnom susjedstvu hodali ulicom i da bi im se to dogodilo. Manje od pet minuta nakon što su napustili naš dom, vidjeli smo sirene i svjetla policijskih kruzera kako prolaze pored naše kuće. I pomislili smo da se nešto dešava. Nisam imao pojma da je to bio moj nećak i njegovi prijatelji."

Ranije su porodice žrtava objavile saopštenje preko propalestinske neprofitne organizacije Middle East Understanding. U saopštenju se kaže: „Pozivamo organe za provođenje zakona da sprovedu detaljnu istragu, uključujući tretiranje ovoga kao zločina iz mržnje. Nećemo biti mirni dok napadač ne bude izveden pred lice pravde."

Nakon pucnjave, Vijeće za američko-islamske odnose ponudilo je nagradu od 10.000 dolara za informacije koje su dovele do hapšenja. Napad dolazi u trenutku kada se SAD suočavaju s porastom islamofobičnih i antisemitskih incidenata, uključujući nasilne napade i uznemiravanje na internetu.

Senator Vermonta i bivši predsjednički kandidat demokrata Bernie Sanders osudio je porast  nasilja. Pišući na X,  Sanders je rekao: "Šokantno je i duboko uznemirujuće da su tri mlada Palestinca ubijena ovdje u Burlingtonu, Vermont. Mržnji ne bi trebalo biti mjesta ni ovdje ni bilo gdje."

Ambasador Husam Zomlot, šef palestinske misije u Velikoj Britaniji, objavio je fotografiju trojke na društvenim mrežama i dodao: "Zločini iz mržnje prema Palestincima moraju prestati."

federalna.ba/BBC

SAD napad studenti Palestinci