Tri osobe poginule u napadu jemenskih pobunjenika dronovima na UAE
(Izvor: Ilustracija)

Tri osobe poginule u napadu jemenskih pobunjenika dronovima na UAE

Tri osobe su danas poginule, a šest je ranjeno u napadu jemenskih pobunjenika dronovima na industrijsku oblast Abu Dabija, kojim je izazvan i požar na međunarodnom aerodromu u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), saopštila je policija. Policija je navela da su poginula dva državljanina Indije i Pakistanac.

Ranjene nije identifikovala, navodeći da su zadobili lakše do umjerene povrede u industrijskoj zoni, gdje državna energetska kompanija posjeduje mrežu naftovoda i gdje drži naftne tankere. Jedan požar je zahvatio tri tankera u objektu, dok je drugi izbio na međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju.

Policija je saopštila da je istraga u toku i da preliminarni nalazi ukazuju da su eksploziju i požar možda izazvali mali leteći objekti, koji su vjerovatno pripadali dronovima, a koji su pali u dvije oblasti. Vlasti su navele da u tim incidentima nije bilo značajnije štete, ali nisu iznijele detalje.

Jemenski pobunjenici iz pokreta Huti preuzeli su odgovornost za današnji napad na Ujedinjene Arapske Emirate, ne iznoseći detalje. Huti, koje podržava Iran, ranije su preuzeli odgovornost za nekoliko napada, za koje su zvaničnici UAE kasnije tvrdili da se nisu dogodili.

Današnji napad je uslijedio u vrijeme kada i dalje bjesni višegodišnji rat u Jemenu i nedugo pošto su pobunjenici iz pokreta Huti zarobili brod koji je plovio pod zastavom UAE. Iako su UAE uglavnom povukli svoje snage iz sukoba koji razara najsiromašniju državu arapskog sveta, oni su i dalje aktivno angažovani u Jemenu i podržavaju lokalne paravojne jedinice koje se bore protiv Huta. UAE učestvuju u građanskom ratu u Jemenu od početka 2015. godine, i bili su važan deo međunarodne koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom.

Taj savez je započeo sa napadima na pobunjenike kada su oni zauzeli glavni grad Sanu i zbacili međunarodno priznatu vladu.

federalna.ba

Ujedinjeni Arapski Emirati bombaški napad teroristički napad napad
navijači Notitngham Forest napad
0 19.05.2022 14:40
brat napad napad nožem
0 11.05.2022 10:30
Kongo rudnik zlata napad
0 10.05.2022 09:49
Mostar HVO napad godišnjica
0 09.05.2022 12:30
žrtve Izrael napad
0 05.05.2022 22:28