Tri nagrade za predstavu 'Jedan je Muhammad Ali' na Internacionalnom teatarskom festivalu u Prištini
(Izvor: NPS/Velija Hasanbegović)

Tri nagrade za predstavu 'Jedan je Muhammad Ali' na Internacionalnom teatarskom festivalu u Prištini

Na prestižnom Internacionalnom teatarskom festivalu u Prištini, dramska predstava "Jedan je Muhammad Ali" osvojila je tri nagrade. 

Odlukom stručnog žirija koji je radio u sastavu: reditelj Fatos Berisha, rediteljica Ana Vukotić i glumica Amernis Nokshiqi, Grand Prix za najbolju predstavu pripao je predstavi "Jedan je Muhammad Ali", nagradu za najbolju sporednu ulogu osvojio je Dino Bajrović, a predstava je dobila i Nagradu publike, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Narodno pozorište Sarajevo je u sklopu regionalne turneje gostovalo u Prištini sa predstavom "Jedan je Muhammad Ali", i u prepunoj sali AAB teatra "Faruk Begolli" otvorilo Internacionalni teatarski festival "Prishtina International Theatre Festival".

Inače, Internacionalni teatarski festival "Prishtina International Theatre Festival" osnovan je u AAB teatru "Faruk Begolli" u juni 2017.

Pored predstave Narodnog pozorišta Sarajevo "Jedan je Muhammad Ali" rađene po tekstu Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića, na Internacionalnom teatarskom festivalu Priština PITF 2024, učestvovali su teatri iz Njemačke, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i sa Kosova.

U predstavi "Jedan je Muhammad Ali" uloge su ostvarili: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dino Bajrović.

Dramaturginja je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn uradio je Zlatan Filipović.

Nakon gostovanja na Internacionalnom teatarskom festivalu Priština PITF 2024 i na XXIII festivalu bh. drame Zenica, predstava "Jedan je Muhammad Ali" bit će izvedena na Festivalu 47. dani satire Fadila Hadžića u satirčkom kazalištu Kerempuh. 

federalna.ba/Fena

Narodno pozorište Sarajevo predstava
Narodno pozorište Sarajevo Rade Šerbedžija Kultura na ulice 2024
0 15.07.2024 23:05
Narodno pozorište Sarajevo Planeta Sarajevo balet Kultura na ulice
0 13.07.2024 09:47