videoprilog Olivere Blažević (Federacija danas)

Tri godine mandata načelnika i gradonačelnika - 500 obećanja, ispunjeno 28

Okončana je treća godina mandata načelnika i gradonačelnika u BiH. Istinomjer je objavio rezultate monitoringa, a u vezi sa ispunjenjem preizbornih obećanja u 12 općina i gradova za ovaj period. Monitoringom je obuhvaćeno ukupno 500 obećanja, od kojih je u potpunosti ispunjeno 28. Najviše predizbornih obećanja, uoči lokalnih izbora 2020. godine, u ovih 12 općina, dao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža - 87, a samo 10 u svom programu imao je banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković.

Banja Luka, Bijeljina, Centar - Sarajevo i Banovići, pored neispunjenih obećanja, imaju još nešto zajedničko. Ove četiri lokalne zajdnice tokom prošle godine suočile su se sa pokušajima opoziva ili referenduma. Banja Luka, od 10, ima ispunjeno jedno obećanje - niko od saradnika gradonačelnika neće primati dvije plate iz budžeta, te jedno prekršeno - Banja Luka grad bez podjela. Bijeljina, od 16 obećanja, nema ni jedno ispunjeno u potpunosti. Općina Centar – Sarajevo, od 28 datih, ispunjeno jedno - prenos uživo sjednica Općinskog vijeća, putem You Tubea. Banovići, od 21 datog obećanja, jedno prekšeno - umjesto smanjenja cijena grijanja, vode, komunalnih usluga, došlo je do povećanja.

„Ono što je prekršeno - to su cijene komunalnih usluga. Ovdje moramo znati da ne zavisi sve ni od načelnika. Osnivači komunalnih preduzeća su općinska vijeća i ona donose odluke o visini cijena“, ističe načelnik Banovića Bego Gutić (SDA).

Grad Goražde, od 19, bilježi jedno ispunjeno obećanje - izgradnju pijace, dok 8 obećanja ima ocjenu započeto, među kojima je uređenje groblja i rješavanje deponije. 26 obećanja bilo je u Gradačcu, ispunjena 2 - izgradnja vatrogasnog doma i rekonstrukcija gradskog kina. U progresu ispunjavanja najznačajnija su dva - naknade za porodije te sanacija Gradačačke kule. Općina Ilidža rekorder je po broju obećanja, njih 87 - započeta 34, u progresu 36, a ispunjena dva - Centar za zdravo starenje i usvajanje Strategije razvoja. Grad Gračanica uspostavio je novu poslovnu zonu u Stjepan-Polju i klizalište.

„Već sad znamo sta se neće ispuniti - uglavnom ono što smo dogovarali s višim nivoima ili s nekim ko treba da osigura više sredstava“, kaže gradonačelnik Gračanice Nusret Helić (SDP).

Općina Novi Grad Sarajevo ima 7 ispunjenih obećanja, Neum 9. Grad Zenica tokom treće godine mandata gradonačelnika ne bilježi nova ispunjena obećanja. Neke od aktivnosti u Zenici, tokom ove godine, zabilježene su na poboljšanju uvjeta života u svim mjesnim zajednicama. U Općini Novo Sarajevo rad na ispunjenju obećanja o reviziji registra boračke populacije nije započet - na više od 30 obećanja provođene su aktivnosti.

„Mislim da je puno više stvari urađeno nego što je to prikazano. Oni vjerovato imaju neku svoju metodologiju, način zašto to tako prikazuju, a ja mislim da se na tome može puno puno bolji rezultat pokazati“, tvrdi načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović (SDP).

Među 27 obećanja na čijoj je realizaciji započet rad jesu debetonizacija općine Novo Sarajevo, čišćenje korita Miljacke, pokretanje novih kulturnih projekata, program zapošljavanja i učešća mladih i druga. Revizija rada općinske administracije i dalje nije započeta.

federalna.ba

gradonačelnici načelnici obećanja
Centralna izborna komisija BiH prijevremeni izbori gradonačelnici
0 29.12.2022 11:01
Los Angeles gradonačelnici beskućnici
0 13.12.2022 09:43
CIK BiH prijevremeni izbori gradonačelnici
0 07.12.2022 15:04
gradonačelnici načelnici mandat Opći izbori 2022
0 08.11.2022 09:28
izbori gradonačelnici načelnici mandati
0 06.11.2022 19:50
načelnici gradonačelnici borba protiv govora mržnje
0 24.05.2022 13:17