Tri generacije zeničkih antifašista

Iako danas službeno ne postoje pioniri i pionirke, duh antifašizma još živi. Pionir savremenog doba svaki je čovjek koji njeguje ideju jedinstva, jednakosti i slobodarstva - u Zenici danas ruku uz ruku žive tri generacije antifašista čiji je cilj jedinstvena BiH za sve narode i narodnosti koje u njoj žive.

Dječačka misija Harisa Telalovića bila je knjigom „Tito u očima dječaka 21. vijeka“ približiti historiju svojim vršnjacima. Naročitu pažnju posvetio je poziciji naše zemlje u Jugoslaviji. Pišući o antifašizmu, čitatelju je razotkrio i bitnost 25. novembra za sve građane BiH.

“Ali ZAVNOBiH-u i BiH sam posvetio posebnu pažnju jer je ZAVNOBiH jedna bitna prekretnica u našoj historiji. Da nije bilo ZAVNOBiH-a, ne bi bilo mozda ni nas. Bilo bi pitanje da li bi BiH ikada postojala na ovoj zemaljskoj kugli i zato trebamo da uvažavamo taj praznik”, ističe autor.

Ravnopravnost svih naroda i građana, kao rješenje za nacionalno pitanje u BiH, u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine bila je i ostala vrijednost za koju se treba  boriti. U današnjim okolnostima političkog pluralizma, koji svako malo poprima obrise nacionalizama, to se, nažalost, dovodi u pitanje. Nada su nove generacije, smatra Sretko Radišić, predsjednik SUABNOR-a ZDK-a: “Nemamo puno primjera kao što je Haris i kako će se taj proces odvijati, vidjet ćemo, od toga zavisi da li ćemo ponovno uspjeti da stvorimo ambijent, da li će ponovo doći 25. novembar, da li će ponovno doći ZAVNOBiH-ska noć”.

Razlog više da umjesto svih naših razlika kojima se politikantski pokušava opravdati nemogućnost zajedničkog života istrajava na antifašističkim i humanističkim idejama. Posebno kroz promjene iscjepkanog i devalviranog obrazovnog sistema. Jer ZAVNOBiH je idealan  okvir za bogatstvo različitosti u BiH.

“Odredbe ZAVNOBiH-a koje su donesene 1943. ne mogu se primijeniti na današnju BiH iz više razloga, objektivnih i subjektivnih, ali su to definitivno temelji na kojima treba graditi budućnost BiH”, vjeruje historičar Mirza Džananović.

Telalović, pak, smatra kako su sve odluke i rezolucije ZAVNOBiH-a aktuelne i danas: “Dakle, ZAVNOBiH se, prije svega, borio za građansku BiH, a danas se mi svi zajedno, patriote i antifašisti, borimo za građansku BiH.

Generacije koje dolaze ne smiju zaboraviti 1943. godinu i ZAVNOBiH bez kojeg ne bi bila moguća suvremena, nezavisna BiH. I dok je ljudi poput Sretka, Mirze i Harisa, BiH neće biti nečija nego zemlja svih naroda i narodnosti koje u njoj žive.

federalna.ba

Dan državnosti BiH Zenica
Fuad Kasumović Zenica zenicatrans
0 04.12.2021 18:14
Dan državnosti BiH
0 04.12.2021 11:10
zenicatrans Fuad Kasumović Zenica
0 03.12.2021 19:47