Tri četvrtine mladih Zenice zadovoljno stanjem, ali ih ipak polovica želi napustiti grad i državu
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Tri četvrtine mladih Zenice zadovoljno stanjem, ali ih ipak polovica želi napustiti grad i državu

Analiza položaja i potreba mladih u Zenici pokazala je da je skoro 75 posto mladih zadovoljno svojim trenutnom situacijom, ali u isto vrijeme više od polovine njih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu, a 50 posto trajno - kazao je danas na prezentaciji istraživanja koordinator projekta Aldin Alić.

Pomenuto istraživanje, provedeno tokom marta i aprila ove godine, radilo je Omladinsko udruženje REaktiv Zenica, koje je anketiralo 389 mladih sa područja Zenice u dobi od 15 do 30 godina.

Na upit koliko su relevantni dobijeni podaci ako je 75 posto mladih zadovoljno, a da pritom 50 posto anketiranih želi napustiti taj grad i državu Alić je kazao kako su rezultati zasnovani na mišljenjima mladih te da je bila sveobuhvatna anketa koja je trajala 30 minuta, a mladi su odgovarali na nekih 200-njak pitanja i davali svoje odgovore.

- Ono što bi, sada, bilo dobro jeste neko dubinsko istraživanje- da vidimo zbog čega su mladi zadovoljni trenutnom situacijom. Šta to znači? Jesu li oni zadovoljni zato što se trenutno ne dešavaju oružani sukobi u BiH, za razliku od onoga što se dešava u Ukrajini i Rusiji, ili su zadovoljni zato što svaki dan imaju da pojedu i popiju - zato što žive s roditeljima, a što je također jedan od podataka da više od 70 posto mladih i dalje živi u zajednici s roditeljima - istakao je Alić.

Trebalo bi, smatra, uraditi kvalitativno istraživanje, da se vidi zbog čega su mladi zadovoljni, jer su podaci njihove analize zasnovani na kvantitativnim informacijama.

- Može se desiti da mladi nemaju korelaciju. Pitanje je šta je kome zadovoljstvo. Trebalo bi uraditi dubinsku analizu, da vidimo šta za koga znači koliko si zadovoljan trenutnom situacijom u svom životu, jer je pitanje bilo vrlo generičko.

Mladi su najviše iskazali nezadovoljstvo prema situaciji u sportu. Jedna od 10 mladih osoba se aktivno i svaki dan bavi sportom, što za „grad sporta“ nije pozitivan podatak. Također, mladi su iskazali da su najnezadovoljniji trenutnim ulaganjima u sport, odnosno svime onim što se tiče sporta i njihovim aktivnim bavljenjem sportom- napomenuo je Alić.

Analiza bi trebala biti „dijagnoza“, jer su, smatra, dijagnosticirani neki akutni problemi pa bi svi akteri koji rade s mladim trebali iskosristiti njihove podatke te svoje programe i aktivnosti usmjerili u cilju većeg doprinosa boljem položaju mladih i iznalaženju rješenja.

Želja im je, ističe, da njihova analiza dospije do predstavnika kantoanlnih vlasti, zato što Strategija mladih Zeničko-dobojskog kantona ističe ove godine te je potrebno uraditi novu, za period za naredne četiri godine.

-Grad Zenica nema strategiju prema mladim. Ovo je prvi korak da bismo mogli dalje razgovarati o tim strateškim dokumentima. Svakako ćemo našu analizu proslijediti i drugim organizacijama civilnog društva, obrazovnim institucijama...Svima onim koji, na neki način, imaju direktan kontakt s mladima, odnosno koji kreiraju politike za mlade-  kazao je Alić.

Rezultati istraživanja, napomninje, pokazuju da skoro trećina mladih u Zenici doprinosi kućnom budžetu, ali i da više od polovine nije zaposleno u struci za koju su se školovali. Ohrabrujući je, ističe, podatak da se oko 75% mladih izjasnilo da ne konzumiraju duhan i duhanske proizvode, ali čini se da je mentalno zdravlje mladih zapostavljeno.

- Skoro 60% njih tvrdi da su teško podnosili pandemiju korona virusa, a dvije trećine ih je teško podnosilo mjere zabrane. Više od polovine mladih žena u Zenici nije posjetilo ginekologa u posljednjih 12 mjeseci - kazao je Alić.

REaktiv ovo istraživanje proveo u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), a što je projekt kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) te je finansiran od Austrijske razvojne saradnje.

federalna.ba/Fena

REaktiv Zenica mladi
Vlada KS subvencije stambeno pitanje mladi
0 08.08.2022 10:43
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05
Zenica saobraćajna nesreća
0 06.08.2022 09:21
Zenica prosvjetari konkursi
0 03.08.2022 18:51
TalentMagnet odliv mozgova Zenica
0 01.08.2022 19:17