Treštić: Ekosistemi i ljudi imaju veliku korist od gljiva
(Izvor: Fena/Dara Mitrović)

Treštić: Ekosistemi i ljudi imaju veliku korist od gljiva

Profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Tarik Treštić izjavio je da su gljive jedno od najmanje istraženih carstava živih organizama, a procjenjuje se da u svijetu ima milion ipo do pet miliona vrsta gljiva.

Do danas je čovjek uspio opisati tek sto hiljada. Područje Evrope sa umjerenom klimom poznaje oko dvadeset hiljada vrsta gljiva, a u zemljama regiona te brojke se kreću od tri do pet hiljada. Mi nemamo jedinstvenu listu koje vrste smo pronašli u BiH, ali po mojoj procjeni ima više od dvije ipo hiljade zasada identifikovanih vrsta koje su ovdje prisutne - dodao je Treštić.

Povodom Svjetskog dana šuma Treštić je na Akademiji nauka i umjetnosti BiH održao predavanje posvećeno korisnosti gljiva za ekosisteme i ljude.

Ukazao je na osnovne karakteristike gljiva kao živih organizama, te skrenuo pažnju na njihovu značaju ulogu u svim ekosistemima u kojima ostale članove, biljke i životinje, podržavaju na različite načine. Napomenuo je da postoji čitav niz podržavajućih uloga kao što su formiranje tla, uspostavljanje zajednica sa korjenovim sistemima, jačanje imuniteta zajednice i pojedinh članova ekosistema. Uz to postoji čitav set regulirajućih usluga koje gljive vrše u ekosistemima u smislu uspostavljanja ravnoteže između pojednih članova, stablizacije tla, spriječavanja erozije idr.

- Ljudi imaju izrazito velike koristi od gljiva. Indirektne koristi ogledaju se u tome da mi ubiremo plodove od drugih organizama koje podržavaju gljive. Tako je proizvodnja drvne mase izrazito efikasnija ako su gljive povezane sa korjenovim sistemima biljaka. Takve biljke su puno zdravije i stabilnije. Ljudi ubiru različite plodove biljaka kao što su bobice, ljekovito bilje isl. a u pozadini toga i dalje su gljive kao podržavajući organizmi – rekao je Treštić za Fenu pred početak predavanja.

Čitav je niz koristi, kako je dodao, koje ljudi imaju direktno od gljiva kao što je korištenje u ishrani, kao ljekovitog bilja, u različitim industrijskim procesima u kojima one učestvuju kao izvor bioaktivnih materija u proizvodnji hrane, pića idr.

Gljive su koristan izvor bjelančevina, a zahvaljujući ljekovitim svojstvima posebno se interesantne s aspekta jačanja imuniteta ljudi – dodao je Treštić.

federalna.ba/Fena

 

o gljivama