Trener Arsenala Arteta protiv evropske Superlige
(Izvor: EPA-EFE/NEIL HALL)

Trener Arsenala Arteta protiv evropske Superlige

Mikel Arteta, trener Arsenala, objavio je da je protiv inicijative o evropskoj Superligi.

Nakon Manchester Cityja, Chelseaja, Tottenhama, Manchester Uniteda, Arsenala i Liverpoola, reakcija na Superligu stigla je i od Artete.

"Veoma smo jasni po ovom pitanju. Imamo isti stav kao i ranije. Volimo igrati u Ligi prvaka i ta ljubav se nastavlja. U našim razgovorima s klupskim čelnicima o ovom pitanju prije dvije godine, već smo jasno stavili do znanja da na to pitanje gledamo iz iste perspektive", kazao je ovaj stručnjak.

Posebno je naglasio značaj navijača u fudbalu.

"Strast navijača prema ovoj igri proizlazi iz činjenice da fudbal ustvari pripada njima. Njihovo mišljenje je veoma važno i moramo to uzeti u obzir", rekao je.

Evropski sud pravde presudio je da UEFA i FIFA nisu imale pravo da zaustave projekat formiranja evropske fudbalske Superlige.

Novo takmičenje je u aprilu 2021. godine formiralo 12 klubova: Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Inter i Milan.

Pomenuti klubovi izašli su iz okvira UEFA i pokrenuli svoje takmičenje.

Evropski sud pravde donio je presudu u korist Superlige, procijenivši da su evropska i svjetska fudbalska organizacija prekršile okvire svoje nadležnosti i da nisu smjele da zaustave formiranje novog takmičenja.

federalna.ba/AA

Mikel Arteta Arsenal Superliga