Treći ljetni kamp osoba s invaliditetom u Livnu

U organizaciji Marijanske vinkovske mladeži i livanjskog udruženja roditelja djece s poteškoćama u razvoju naziva Put u život, u Livnu je uspješno realizovan i Treći ljetni kamp za osobe s invaliditetom. Srednja stručna škola sa sportskim terenom i ostalim pratećim sadržajima, planinarski dom Kruzi i bajkovita kućica na rijeci Sturbi bili su ovih dana najveselija mjesta u gradu.

Različite kreativne radionice za osobe s invaliditetom ugostile su i one iz najudaljenijih livanjskih sela. Već i sam pogled na crveno-zelenu skupinu govori koliko im je kamp donio veselja.

„Sve mi ovo znači, najviše druženje, izađemo iz kuće. Bude mi lijepo, družim se sa svojim prijateljima“, priča nam Dominik Čečura.

„Prve godine smo radili pužiće, boju, lani smo išli na Crnu stinu, vozili se čamcem, a sad šta ćemo raditi ne znam, lijepo je“, dodaje Ljuba Brnić.

„Njima je to prilika da izađu iz svojih domova, da razvijaju samostalnost i, što je najvažnije, da razvijaju socijalizaciju. Mogu reći da je kamp inkluzivne prirode iz razloga što su nam volonteri isto godište kao i sudionici i svi učimo jedni od drugih“, ističe Matea Visković, edukacijska rehabilitatorica i članica MVM Livno.

„Bilo me je dosta strah i nisam znala kako se treba ponašati, a sad vidim da su svi oni normalni ljudi i svi su mi postali jako dobri prijatelji“, kaže volonterka Ana Kelava.

Organizatori kampa ističu kako prečesto slušaju što osobe s invaliditetom ne mogu te i njima samima, a i javnosti žele pokazati što i koliko mogu.

„Bit će potrebno oprati suđe na jednom zadatku, onda idemo na sljedeći: trebat će složiti odjeću, raširiti je, stavit na vješalice, razvrstati vilice, kašike i noževe“, navodi Visković.

„Cilj nam je da su oni što samostalniji, da što više toga rade sami i da pokažu i nama i roditeljima koliko oni toga mogu“, naglašava Antea Miloloža, volonterka i članica MVM Livno.

„PUŽ“ je jedna od rijetkih udruga u Bosni i Hercegovini, ali i šire koja na svakog svog člana ima barem jednog volontera.

„Svake godine ih je sve više. Ove godine imamo 28 volontera,  neki su s nama od prvog ljetnog kampa, a neki su došli na drugom, a još je veći broj na trećem“, ističe Miloloža.

Ljetni kamp je otvoren tradicionalnom štafetom, nastavljen radionicama i druženjem u prirodi, a svaki dan završavao je pjesmom, plesom i veseljem. Uz zahvale svima koji su doprinijeli da se ovako nešto dogodi, poručuju kako s nestrpljenjem čekaju sljedeću godinu i novo druženje.

federalna.ba

Ljetni kamp za osobe s invaliditetom Livno
Franjevački muzej i galerija Gorica Livno Livno
0 21.04.2024 19:07
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42
Srednja strukovna škola Livno
0 27.03.2024 19:00
Livno Sajam karijera „Sajam karijera Kantona 10“
0 18.03.2024 17:28