Treći dan NAFF-a
(Izvor: Fena/NAFF)

Treći dan NAFF-a

Treći dan Međunarodnog festivala animiranog filma (NAFF) u Neumu prošao je u znaku master classa koji je održala Galia Osmo, a prikazano je i 12 filmova u takmičarskom i devet u studentskom programu.

Ranije, tokom dana je prikazan i drugi panorama program. Sve projekcije zbog loših vremenskih uvjeta premještene su s terase Hotela „Sunce“ u kongresnu dvoranu hotela.

Galia Osmo je na predavanju u Neumu govorila o tehnici lutke i procesu nastanka njezinog filma „Posljednja želja“, koji je nagrađen na NAFF-u 2022. u kategoriji najbolja animacija glina-lutke. Ove godine Osmo je dio stručnog žirija.

„Za mene je jako emotivno vratiti se u Neum, ali kad ste član žirija onda imate veću odgovornost. Morate sve pogledati, razmišljati o tim filmovima, elementima koji su korišteni. Predstavlja veliku odgovornost, ali samim time ste i više koncentrirani na festival“, kazala je izraelska redateljica.

Ova članica žirija zadovoljna je kvalitetom filmova koje je do sada vidjela na 18. izdanju NAFF-a.

„Do sada sam pogledala odlične filmove, i neki se već izdvajaju. Odličan mi je jedan njemački film, zabavan je i priča je odlična. Priča mora biti dobra. Ako animacija i nije najbolja, priča je ono što izvlači sve...onaj osjećaj koji dobivate dok gledate film. Očekujem da ću do kraja NAFF-a vidjeti još super filmova i različitih ideja autora, jer mi je fascinantno koliko ljudi imaju talenta i strasti da se bave animacijom“, izjavila je redateljica i animatorica sa sjedištem u Tel Avivu.

U Neum je ove godine stigao i Thomas Kunstler, autor iz Grčke. Njegov film „Roza planina“ bit će prikazan u utorak, 29. augusta.

Film je rađen u tehnici lutke, a radi se o osmanskoj bajci. Čarobna priča o zabranjenoj ljubavi i kako je mladi cvjećar „obojao“ planinu u rozu boju za ljubav dame Vassiliki, miljenicu despotskog Ali Paše, vladara misterioznog balkanskog grada – države Janjine, na križanju grčke, albanske i turske kulture.

„Filmovi koje sam do sada pogledao na NAFF-u su dosta kvalitetni. Neki su mi se više svidjeli, neki manje. Ja osobno preferiram stop-motion tehniku, ali ipak je najvažnija priča u filmu“, rekao je autor iz Grčke.

Treće večeri, u takmičarskom programu prikazan je i jedan srbijanski film rađen u 2D tehnici. Autori Ana Nedeljković i Nikola Majdak s filmom „Novac i sreća“ u konkurenciju su za neku od osam nagrada NAFF-a.

Ove godine NAFF se završava 30. avgusta svečanim proglašenjem najboljih animiranih filmova i dodjelom nagrada, saopćili su organizatori.

federalna.ba/Fena

NAFF treći dan takmičarski program studentski program
NAFF
0 05.09.2023 19:30
NAFF pobjednički film
0 31.08.2023 08:49
NAFF
0 30.08.2023 08:41
Muzički centar Pavarotti NAFF Neum Mostar
0 07.11.2022 21:45