Traže veće plate i bolje uslove: Štrajk 6.500 mašinovođa u Velikoj Britaniji
(Izvor: AP)

Traže veće plate i bolje uslove: Štrajk 6.500 mašinovođa u Velikoj Britaniji

Oko 6.500 mašinovođa iz devet željezničkih kompanija u Velikoj Britaniji stupilo je u jednodnevni štrajk, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je još jedan u nizu štrajkova ovog ljeta kojim sindikati traže povećanje primanja u skladu s rastom životnih troškova.

Aslef, jedan od glavnih sindikata koji predstavljaju mašinovođe i radnike, optužio je kompanije da odbijaju da povećaju plate za mašinovođe i upozorio da će u narednim sedmicama biti još štrajkova.

"Ne želimo da štrajkujemo, štrajkovi su uvijek posljednje sredstvo, ali kompanije i vlada su nas natjerali. Ne želimo da pravimo neprijatnosti putnicima, jer naši prijatelji i porodice takođe koriste javni prevoz, jer vjerujemo u izgradnju povjerenja u željeznice u Britaniji", rekao je Mick Whelan, generalni sekretar Aslefa.

Štrajk će utjecati na usluge širom zemlje, uključujući Avanti West Coast, CrossCountry, Greater Anglia, Great Western Railway, Hull Trains, LNER, London Overground, Southeastern i West Midlands Trains.

Blokada će trajati do nedjelje rano ujutru.

Putnicima je savjetovano da koriste alternativne oblike putovanja ili da ranije krenu na putovanja.

Ostale kompanije koje nisu uključene u štrajk nastavit će s radom.

Međutim, očekuje se da će oni biti zaposleniji nego inače.

Ministarstvo saobraćaja kritikovalo je potez sindikata željeznica i optužilo ga da stvara nesigurnost putnicima koji se oslanjaju na željezničke usluge.

"Ljudi zaslužuju sigurnost i povjerenje da će njihov voz krenuti na vrijeme, a iako je ovaj potez bio neizbježan, trebao bi minimizirati posljedice za putnike", navodi se u saopćenju.

Iz Aslef-a je navedeno da radnici tri godine nisu imali povećanje plata i da se suočavaju s lošim uslovima rada.

federalna.ba/AA

Velika Britanija mašinovođe štrajk
MMF kritika Velika Britanija
0 28.09.2022 09:16
Arcelor Mittal Prijedor štrajk
0 27.09.2022 17:52
Velika Britanija Charles III monarhija
0 19.09.2022 20:03
sahrana Velika Britanija Kraljica Elizabeta
0 18.09.2022 22:14