videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Traže povećanje plate za 20%, e-dnevnik može sačekati

Kako bi podržali kolege iz Kantona Sarajevo, sindikati obrazovanja U uSK-u su organizirali konferenciju na kojoj su ukazali na nezadovoljstvo stanjem u obrazovnom sistemu kantona.

Mnogo je neriješenih pitanja u obrazovanju Unsko-sanskog kantona, a predstavnici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja kažu da je gorući problem ignorantski odnos premijera i resornog ministra. Od juna ove godine predstavnici Sindikata pokušavaju inicirati socijalni dijalog.

Predstavnici sindikata obrazovanja USK nezadovoljni stanjem u ovoj oblasti

Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) još jednom su izrazili nezadovoljstvo trenutnim položajem, te predstavnicima kantonalne vlasti uputili zahtjeve za hitno poboljšanje stanja u ovoj oblasti. Prosvjetni radnici traže...

„Premijer i ministar obrazovanja ne žele razgovor sa sindikatom. Tu ćete se uvjeriti kad vidite koliko dopisa smo samo poslali sa zahtjevom da razgovaramo o svim problemima i da počnemo rješavati probleme. Međutim, oni se oglušuju o te probleme i rade po svom. Mi to vidimo kao jedan vid diktature - ja radim onako kako ja hoću“, kaže Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja USK-a.

Jedan od zahtjeva Sindikata jeste povećanje plate od 20 posto u skladu s Kolektivnim ugovorom.

„Kažemo da su ljudska prava i radnička prava u USK-u jako narušena jer poskupljenja idu sve do 50 posto, a plate stoje i ne razmišlja se o njihovom povećanju“, navodi Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja USK-a

Sindikati obrazovanja, između ostalog, zahtijevaju izmjene Pedagoških standarda za osnovno obrazovanje, izmjene i dopune Pravilnika o tehnološkom višku te da se vođenje e-dnevnika prolongira za školsku 2022./2023. godinu. 

„Ali se zato ima novca za e-dnevnik i za neke stvari za koje ja, iskreno rečeno, ne vidim neku svrhu od koje će učenik imati kvalitetniji nastavni proces“, upozorava Hadžić.

Zahtjevi Sindikata će biti dostavljeni zastupnicima i Vladi USK-a. Rok za odgovor je do decembra. U suprotnom, u novu godinu će krenuti štrajkom.

federalna.ba

USK obrazovanje plaća plata
USK policijski službenici osnovica plate
0 17.01.2022 14:26
obrazovanje Tuzlanski kanton kolektivni ugovor
0 13.01.2022 16:40
USK Zdravstveni radnici USK Dom zdravlja Bihać
0 13.01.2022 12:31
minimalac isplata plata prosječna plata Federacija BiH
0 07.01.2022 14:51