videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Travnički Dom zdravlja prvi u kantonu počeo vakcinaciju srednjoškolaca

Usložnjava  se stanje s koronavirusom i na području Srednjobosanskog kantona - povećava se broj pacijenata na bolničkom i ambulantnom liječenju, upozoravaju zdravstveni radnici. Dok se veliki broj odraslih dvoumi, travnički Dom zdravlja prvi je u kantonu počeo vakcinaciju srednjoškolaca.

„Mislim da se tako jedino može iskorijeniti korona. Imam 18 godina i mislim da je vrijeme da se vakcinišem“, kaže Faris Filipović.

Ovako u najkraćem objašnjava svoju odluku osamnaestogodišnji Faris, koji je, zajedno sa još dvadeset i devet učenica i učenika četvrtog razreda Gimnazije i Medicinske škole, nakon nastave u travničkoj Mješovitoj  srednjoj školi, došao u Dom zdravlja po prvu dozu vakcine.

„Oni su došli svojevoljno, vrlo su raspoloženi, jedva su čekali da dobiju vakcine. Danas im dajemo Pfizer. Mi smo prvi u kantonu koji je počeo ovako“, objašnjava dr. Alisa Islamović, šefica Službe za zdravstvenu zaštitu djece i omladine u Dom zdravlja Travnik.

A razloga za ovakvu odluku, kažu, mnogo je - nakon blizu dvije pandemijske godine i ograničenja kretanja, ova djeca žele priliku za drugačiji način života. A dilemu, za razliku od odraslih - među kojima je u ovom kantonu do sada ukupno vakcinisano 97.194, od čega  prvom dozom tek blizu 51.000 - nemaju.

„Svi moji su se vakcinisali, tako da smatram da je to  najbolja odluka“, kaže Azra Porča.

Saima Mušić govori kako je već duže vrijeme htjela da se vakciniše: „Svi moji u kući su se vakcinisali i, evo, kada sam napunila 18 godina, bio je splet okolnosti da dođem i iskoristim priliku 10“

„Ja mislim da  će nam se otvoriti razne mogućnosti, da ćemo moći malo i putovati i mislim da će biti lakše kretanje“, objašnjava Nejla Teskeredžić.

Ispravnost njihove odluke potvrđuju i informacije iz zdravstvenih ustanova, u kojima se stanje usložnjava, a cijeneći iskustvo iz istog perioda prošle godine, može se očekivati, kažu, da ono bude još teže.

„Nisam više optimist kao što sam bio prije 2-3 sedmice. Sad vidim da, nažalost, idemo u ozbiljnije pogoršanje. Bez ozbiljne vakcinacije mi teško da ćemo se odbraniti“, upozorava prim. dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti Travnik.

Uz apel na poštivanju svih preporučenih epidemioloških mjera te imunizaciju u većem procentu od dosadašnjeg, zdravstveni radnici najavljuju da će od naredne sedmice početi imunizaciju  djece starosti od dvanaest do osamnaest godina - i to uz isključivu saglasnost roditelja. Izbor je još na svakome od nas.

federalna.ba

vakcina vakcinacija vakcinisanje cjepivo cjepiva cijepljenje vakcine Travnik
studenti Sarajevo vakcinacija
0 06.12.2021 15:21
Ustavni sud Slovenije preboljeli vakcinacija koronavirus
0 06.12.2021 14:16
bebe Brazil vakcine greška
0 06.12.2021 13:27
vakcinacija vakcinisanje cijepljenje imunizacija
0 04.12.2021 13:14
vakcina cjepivo koronavirus Covid19 pandemija virus
0 02.12.2021 13:15
Ursula von der Leyen vakcinacija
0 01.12.2021 21:45