Tranzicijska pravda jedan od prioriteta na putu BiH prema EU
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Tranzicijska pravda jedan od prioriteta na putu BiH prema EU

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) danas je u Sarajevu organizirala konferenciju “Uloga tranzicijske pravde na putu BiH prema EU”. Cilj konferencije je staviti naglasak na ključni prioritet broj "pet" Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, koji glasi "Poduzeti konkretne korake na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata".

Diskusije tokom konferencije imat će za cilj da dublje istraže kako ova zemlja može postići preduslov za pomirenje. 

Imajući u vidu da je Revidirana državna stategija za rad na predmetima ratnih zločina istekla 2023. godine, BIRN BiH će ovu priliku iskoristiti da predstavi pregled postignutih rezultata države u krivičnom gonjenju za ratne zločine, ali i naglasi ključne preostale izazove. 

Konferencija se organizuje kao dio projekta "Strateški pregled procesa tranzicijske pravde kroz medije", koji se realizuje uz podršku Savezne javne službe za vanjske poslove Kraljevine Belgije.

Izvršni direktor BIRN-a BiH Denis Džidić u obraćanju medijima kazao je da će prezentacija i panel diskusija biti fokusirana na ulogu trazicijske pravde i suočavanja sa prošlošću na evropskom putu.

- BiH je dobila priliku da otvori pegovore sa EU i sada smatramo da je ključno pitanje da se prioritet broj 'pet', koji ustvari glasi da se stvaraju uslovi koji su pogodni pomirenju, dosta jasnije definiše. Ono što smo do sada vidjeli da je, za razliku od drugih prioriteta koji su jako decidni, ovaj ostavljen prilično nedefinisan, a ono što vidimo u BiH, posebno u zadnjih nekoliko dana, je koliko je ovo krucijalno pitanje, koliko je kod nas široko rasprostranjen jezik mržnje, istorijski revizionizam, negiranje genocida i ratnih zločina. Sve ove stvari i dalje produbljuju jaz između ljudi i nemoguće je pričati o drugim aspektima priključivanja EU bez da ovaj segment bude jasniji, precizniji, decidniji – istakao je Džidić.

Otpravnik poslova Ambasade Kraljevine Belgije u BiH Benjamin Sturtewagen kazao je da sa kolegama iz BIRN-a sarađuju već neko vrijeme na više zajedničkih aktivnosti, među kojima je projekt Tranzicijska pravda.

- Tranzicijska prvada jeste jedan od prioriteta i EU i to je posebno naglašeno i u odluci koju je vijeće donijelo prije dvije sedmice,  tako da ovo ostaje jedan od fokusa naših napora i aktivnosti. Tranzicijska prvada je prioritet i BiH i svih spomenutih aktera, ne smijemo dozvoliti da ta tema padne u zaborav i da dođe do zamora, da prestanemo pričati o tome. Upravo je zato bitno da organizujemo događaj poput današnjeg gdje ćemo nastaviti naglašavati značaj ove teme, pogotovo u procesu koji se nalazi pred BiH - kazao je Sturtewagen. 

Događaju prisustvuju predstavnici udruženja žrtava, pravosuđa, institucija i međunarodne zajednice.

federalna.ba/Fena

tranzicija pravda BiH EU