videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Transparentnost i zakonitost prijema policajaca u ZDK-u pratio i TIBiH

Gotovo deset mjeseci trajale su konkursne procedure za prijem 125 policijskih službenika u Zeničko-dobojskom kantonu. Organiziran na način da osigura zakonitost i transparentnost pri zapošljavanju u javnu službu, ovaj konkurs će biti zapamćen, pored ostalog, i po suradnji menadžmenta Uprave policije s organizacijom Transparency International. Ključni cilj - iz prijema policajaca isključiti koruptivne radnje je, kažu u Upravi policije, postignut.

125 najuspješnijih kandidata, odabranih na nedavno okončanom konkursu za prijem policijskih službenika, priprema se za odlazak na policijsku akademiju u Sarajevu.

- Idu na obuku na Vracama šest ili devet mjeseci, zavisi jesu li za činovanje ili policajci. Nadam se da će ZDK dobiti novih 120 policajaca, što je neophodno – ističe Dario Pekić, ministar unutarnjih poslova ZDK-a (NES).

Tako će biti okončan konkurs koji je, po načinu provođenja, trebao poslužiti kao model transparentog zapošljavanja, ne samo u policiji već i drugim javnim službama u Federaciji BiH. Sve konkursne faze za svakog kandidata dokumentovane su videosnimcima.

- Svi zainteresovani koji su htjeli da prisustvuju testiranju u bilo kom dijelu imali su tu mogućnost i eventualno, ako imaju razloga za primjedbu, da to izraze odmah, na licu mjesta, ali ni jedna primjedba nije bila na licu mjesta – kaže Adis Imamović, v.d. komesara policije MUP-a ZDK-a.

Zastupnici u Skupštini ZDK-a iz reda hrvatskog naroda reagirali su zbog nedovoljne zastupljenosti kandidata Hrvata. Dio zastupnika Bošnjaka, pak, tvrdio je da je konkurs namješten.

- Nakon razmatranja svih pristiglih žalbi kojih je bilo 18, Policijski odbor je donio odluku da su sve žalbe odbačene kao neosnovane. Drugim riječima, da je kompletna konkursna procedura provedena na zakonit način – naglasio je Imamović.

Nezadovoljni kandidati imaju mogućnost pred sudovima dokazivati povredu konkursnih procedura. Iz Transparency Internationala BiH informacija da će, nakon što razmotre zahtjeve nekolicine kandidata za eventualnu pravnu pomoć, u skladu s Protokolom o suradnji s Upravom policije MUP-a ZDK-a predstaviti javnosti monitoring ovog konkursa. Da li su vlasti u ZDK-u zaista spremne podržati primijenjeni model provođenja konukursa, uskoro će biti poznato jer bi do kraja ove godine trebao biti raspisan još jedan, za prijem dodatnih 120 policijskih službenika.

federalna.ba

policija ZDK MUPZDK policajci konkurs
turizam ZDK Breza
0 05.08.2022 19:24
Federalni radio ZDK turizam
0 04.08.2022 16:37
Vareš Prostorni plan ZDK
0 03.08.2022 19:09
policija Srbija organizirani kriminal kriminal narkotici
0 03.08.2022 15:19
hapšenje policija napad na policiju alkoholizirano stanje
0 01.08.2022 11:05