videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Traju pregovori zdravstvenih radnika i Vlade TK-a, generalni štrajk zakazan za četvrtak

Hoće li zdravstveni radnici na području Tuzlanskog kantona sutra stupiti u generalni štrajk? Pregovori traju danima, ali bez pomaka, a i bez konkretnih obavještenja za javnost. Od obje strane u pregovorima, i Vlade i Sindikata, očekivalo se da danas izađu s nekim rješenjem. Kratko su nam obje strane kazale – o svim pojedinostima ćemo sutra, baš na dan kada je i zakazan generalni štrajk. A, šta su konkretno zahtjevi zdravstvenih radnika, kao i šta je Vlada do sada odgovorila Sindikatu, podsjećamo u nastavku.

12. septembra zdravstveni radnici s područja Tuzlanskog kantona održali su štrajk upozorenja. Nekoliko hiljada uposlenika okupili su se tada ispred zdravstvenih ustanova jasno kazavši svoje zahtjeve. Žele povećanje satnice sa 2,51 na tri konvertibilne marke, a razlog je, kako tvrde u Nezavisnom sindikatu zdravstva, to što imaju najnižu satnicu na području Federacije.

„Svi znamo da će realizirani doktori, ako govorimo o doktorima, vrlo lako omogućiti sebi egzistenciju. Isto tako, svjedoci smo velike potrebe za srednjim medicinskim kadrom. Ne može zdravstveni sistem funkcionisati ako smo jedni bez drugih“, poručila je Elvira Konjić, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a.

„Nikakva tajna nije vezano za plaće, pojedinačna isplata je tajna, a mi imamo oko 700 ljudi koji zarađuju manje od zagarantovane minimalne plaće u Federaciji - manje od 543 marke. Tu nam se nalaze radnici i službe koje su propratne službe u zdravstvu“, istakao je tada Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

Generalni štrajk je prvobitno bio najavljen za 19. septembar, no prolongiran je nakon što su uslijedili pregovori. Pomaka ima, kažu u Sindikatu, no oni još nisu zadovoljavajući.

„Vlada je u ovom trenutku oformila svoj pregovarački tim i intenzivno pregovaramo od kraja ove sedmice kako ne bi došlo do generalnog štrajka koji bi išao nauštrb građana“, kazao je Latifović.

Zdravstveni radnici se žale i na uslove rada koji uz, kako kažu, niske plate, utječu i na odlazak ljekara van Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu zahtjeve i probleme uposlenika u zdravstvenim ustanovama na području kantona, Vlada je spremna na pregovore, ali kako je rečeno, detalja za javnost nema sve dok finalni dogovor ne bude postignut.

„Kada su u pitanju pregovori s predstavnicima oba sindikata na području Tuzlanskog kantona, u duhu dobre vjere, dogovorili smo se da nećemo davati nikakve izjave s obzirom na to da pregovori još traju“, istakla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK-a.

Ukoliko odgovor Vlade ne bude zadovoljavajući za zdravstvene radnike, iz Sindikata su kazali da će sigurno stupiti u generalni štrajk. Kakav će biti odgovor i epilog ove priče, danas ne možemo znati. No, možemo pretpostaviti da će, ukoliko do štrajka dođe, najveće posljedice osjetiti građani kojima je potrebna zdravstvena usluga.

federalna.ba

zdravstveni radnici Vlada TK generalni štrajk
RiTE Ugljevik generalni štrajk
0 28.11.2022 19:09
Vlada TK Nacrt budžeta
0 24.11.2022 13:51
štrajk Opća bolnica Konjic Sindikat zdravstvenih radnika generalni štrajk Dom zdravlja Konjic
0 22.11.2022 18:08
zdravstvo zdravstveni radnici Tuzlanski kanton
0 21.11.2022 21:24
Dom zdravlja Konjic generalni štrajk
0 21.11.2022 13:17