videoprilog Sare Jušić (Federacija danas)

Trajno zbrinuti: Devet porodica u Ključu dobilo nove stanove

U Ključu je završena izgradnja višestambene jedinice sa devet stanova za porodice iz socijalno osjetljivih kategorija, raseljenih osoba i izbjeglica. 

Projekt izgradnje zgrade je završen kroz Regionalni stambeni program, a koji je podržan od Razvojne banke Vijeća Evrope sa donatorima. Zahvaljujući ovom programu osigurano je oko 2.800 porodica što je ukupno oko 9.000 osoba.

Za implementaciju programa u FBiH zaduženo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. 

Ključeve novoizgrađenih stanova uručili su korisnicima šef Delegacije Evropske komisije u BiH Johann Sattler, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, načelnik Ključa Nedžad Zukanović i predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. 

Ukupna vrijednost novoizgrađenog objekta je više od 900.000 KM.

- Drago mi je da je ovo postala praksa širom BiH, da se otvaraju ovakvi objekti i da trajno stambeno zbrinjavamo porodice u potrebi. Moramo znati da je država jaka onoliko koliko vodi računa o onima koji su u najvećoj potrebi. Projekti poput ovog najbolje pokazuju ko su ključni prijatelji Bosne i Hercegovine, a to je Evropska unija - kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

federalna.ba/Fena

Nerin Dizdar Ključ Regionalni stambeni program stambeno zbrinjavanje Nedžad Zukanović