videoprilog Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

Poginuo rudar u RMU Zenica

U pogonu Stara jama Rudnika mrkog uglja Zenica u podnevnim satima poginuo je 50-godišnji rudar Ezudin Selimović. Inače, ovo je druga rudarska nesreća u ovom mjesecu.

Podsjećamo, prije dvije sedmice u Rudniku mrkog uglja Breza također je jedan rudar poginuo.

Nakon višesatnog uviđaja kojim je rukovodila Federalna rudarska inspekcija utvrđene su okolnosti nesreće u kojoj je stradao 50-godišnji Ezudin Selimović, inače radnik sa višegodišnjim iskustvom u Staroj jami.

- U 11:20 h u prostoriji uže pripreme Stare jame došlo je do rudarske nesreće u kojoj je smtno stradao Ezudin Selimović. On je po zanimanju pomoćni kopač i vršio je aktivnosti čiščenja prostora u cilju postavljanja sljedećeg luka. U tom trenutku se obrušila veća količina uglja – izjavio je federalni rudarski inspektor Hedin Bjelopoljak.

U trenutku nesreće na pripremnom radilištu prisutna su bila još četiri rudara koji, nasreću, nisu povrijeđeni. Komorati su uspjeli izvući tijelo rudara kojem je smrt konstatovana u Kantonalnoj bolnici Zenica. Iza stradalog rudara ostala je supruga i četvero djece.

- Mi rudari svaki dan idemo na posao pod pritiskiom hoće li biti topli obrok, plata, je li račun blokiran? I ovo što se desilo, mi nemamo lukova nego se vade stari lukovi na ovom radilištu gdje pogino naš komorat i ugrađuju se – navodi Elvedin Avdić, predsjednik Sindikalne podružnice Stara jama RMU Zenica.

Detaljni uzroci nesreće biće poznati nakon što Federalna rudarska inspekcija provede istragu. Trenutno su u toku aktivnosti na stvaranju sigurnih uslova da bi proizvodnja mogla biti nastavljena.

federalna.ba

nesreća Zenica
Tiger Woods nesreća operacija
0 24.02.2021 08:37
Tiger Woods golf sport sport saobraćajna nesreća nesreća
0 23.02.2021 22:11
Zenica sinagoga Jevrejska zajednica
0 23.02.2021 19:16
Američki kutak Zenica Black History Month Mjesec crnačke historije
0 21.02.2021 10:38