Tradiciju svoje porodice pretvorio u biznis: Politolog 'krivac' za čuveni fojnički sir
Dok je pandemija brojne male proivođače natjerala da zatvore svoja vrata, ima i onih koji su, ne čekajući pomoć sistema, u krizi vidjeli šansu. Politologa, koji je priliku vidio u proizvodnji domaće hrane, pronašli smo nadomak Fojnici.
"Ja trenutno punim paprike, somborke sa naših podneblja. Poljoprivrednici koji se bave tim, naš direktor omogućava da mogu oni, a i mi, da radimo", kazala je radnica Mirela Smajić.
"Ovo je punomasni fojnički sir, poput ovog, samo što je ovo punomasni i neosušeni", ističe radnik Semir Ajanović.
Ovako u naselju Nadbare nadomak Fojnici, daleko od velikih industrija i od mlijeka s vraničkih pašnjaka, nastaje nadaleko prepoznatljiv fojnički sir. A sve je počelo prije nekoliko godina, kada je diplomirani politolog, ne čekajući posao u struci, u vlastitom domu vidio priliku za proizvodnju hrane, te tradiciju svoje porodice pretvorio u biznis. Po staroj recepturi, ali u kontrolisanim uslovima, s puno ljubavi kaže, nastao je domaći proizvod, vlastitim i sredstvima USAID-a za pomoć poljoprivredi kroz projekt Farma II, proširili su proizvodnju u kojoj je danas 9 radnika posao pronašlo na kućnom pragu.
"Firma koja funkcioniše dobro, tim eto. Ne moramo vozariti, ne moramo ništa. Znači za dvije minute si na poslu", priča nam Smajić.
I dok je veliki broj malih proizvođača tokom pandemije doživio pad proizvodnje, ovdje su u krizi vidjeli šansu. Okrenuli su se domaćem tržištu, te su godinu završili s povećanjem prerade sa 300 na 1.000 litara mlijeka dnevno.
"U 2019. godini preradili smo oko 240 hiljada litara mlijeka, dok smo ove godine skoro 300 hiljada litara mlijeka. Povećali smo broj zaposlenih, povećali smo broj kooperanata i u biti mogu reći da smo zadovoljni", tvrdi privrednik Nermin Omanović.
Uspjeh je kažu, i da su u godini pandemije od fojničkih proizvođača otkupili 4,5 tona paprika, te ostvarili saradnju sa više od 20 lokalnih mljekara.
Oni su dokaz da se u ovoj zemlji od svog rada može živjeti.
federalna.ba/Adisa Alić