Toplotni val u Indiji, temperature prelaze 45C
(Izvor: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Toplotni val u Indiji, temperature prelaze 45C

Sjeverna Indija, uključujući glavni grad Delhi, zahvaćena je žestokim topliotnim valom s temperaturama koje su se tokom vikenda penjale iznad 45C. U nedjelju je okrug Najafgarh u Delhiju zabilježio temperaturu od 47,8C, najvišu u zemlji ove sezone.

Meteorološka služba je rekla da će se vrućina vjerovatno nastaviti ove sedmice. Velika vrućina dolazi dok se u Indija održavaju opći izbori, čiji će rezultati biti objavljeni 4. juna. Indijska ljeta, koja se protežu od marta do septembra, obično su vruća i vlažna.

Indijski meteorološki zavod (IMD) rekao je da će zemlja vjerovatno doživjeti duže i intenzivnije toplotne valove ove godine. U subotu su temperature prešle 45C na 10 lokacija u regiji nacionalnog glavnog grada (NCR), koja obuhvaća Delhi i neke okruge iz susjednih država Uttar Pradesh, Haryana i Rajasthan. IMD je prognoziro da će se maksimalne temperature u Delhiju i drugim sjevernim gradovima vjerovatno kretati oko 45-46C tokom ponedjeljka i utorka.

Također prognozira nove vrućine nad dijelovima zapadne i središnje Indije tokom sljedećih nekoliko dana.

 

U mnogim indijskim saveznim državama, koje se kolebaju pod toplotnim valom, ove sedmice će se održati izbori. U ponedjeljak će milioni birača glasati u Maharashtri, Uttar Pradeshu i Biharu, dok će Delhi glasati 25. maja

Izbori se održavaju u sedam faza od 19. aprila do 1. juna.

Mnogi glasači izrazili su nelagodu izaći na teren po velikoj vrućini. Kažu, teško je stajati u redovima, pogotovo starijim osobama.

Indijske izborne vlasti produžile su vrijeme glasovanja i zamolile građane da se zaštite od vrućine. Ljeta su uvijek bila teška u mnogim dijelovima Indije - posebno u sjevernim i središnjim regijama.

Dok neki ljudi koriste klima uređaje i minifrižidere za vodu kako bi se rashladili, drugi, posebno u udaljenijim gradovima, osmislili su vlastite načine kako se nositi s vrućinom - od održavanja vode u zemljanim vrčevima do konzumiranja pića od sirove pulpe manga za odbranu od toplotnih udara.

federalna.ba/BBC

Indija toplotni val