Toni Miletić bronzani na Sarajevo European Openu 2022.

Toni Miletić bronzani na Sarajevo European Openu 2022.

Dvodnevno džudo takmičenje Sarajevo European Open 2022, čija organizacija je po drugi put povjerena Džudo savezu Bosne i Hercegovine, danas ja završeno u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni savez BiH i ovoga puta pokazao se kao izvrstan organizator u specifičnim uslovima koje diktira pandemija koronavirusa i tako opravdao ukazano povjerenje Evropske judo unije (EJU), saopštili su organizatori.

Pohvale rukovodstva EJU-a nisu bile jedini razlog za zadovoljstvo u bh. taboru nakon drugog takmičarskog dana. Razlog više za to bila je i bronzana medalja kojom se okitio Toni Miletić u kategoriji do 90 kilograma, što mu je donijelo nove bodove za svjetsku i olimpijsku ranking listu.

Na putu do bronze Miletić je, u izuzetno jakoj konkurenciji, zabilježio četiri pobjede i jedan poraz. Bh. džudista bio je bolji od Hrvata Antonija Garaševića Ernješa, Amerikanca Johna Janea i Francuza Huga Grandhaije, a da nije izgubio od Mihaila Ćirića iz Srbije, borio bi se za zlato. Bronzu je na kraju osvojio pobjedom protiv francuskog džudiste Tea Herbiera, dok je zlato u Miletićevoj kategoriji pripalo Nijemcu Martinu Matijassu.

U kategoriji do 81 kilograma trijumfovao je Francuz Arnaud Aregba, koji je u finalu bio bolji od Belgijanca Abdul Malika Umayeva.

Zlato u konkurenciji džudista do 100 kilograma završilo je oko vrata Italijana Enrica Bergamellija, dok je u apsolutnoj kategoriji slavio Slovenac Vito Dragič.

Kada je riječ o džudistkinjama, u kategoriji do 70 kilograma najsjajnije odličje pripalo je Hrvatici Lari Cvjetko, koja je u finalu bila bolja od Slovenke Anke Pogačnik.

Kategorijom do 78 kilograma izdominirala je reprezentativka Kosova Loriana Kuka, dok je u konkurenciji džudistkinja +78 kilograma slavila Francuskinja Valentine Marchand.

U dvorani hotela na Ilidži jučer i danas nastupilo je oko 350 džudista i džudistkinja iz 27 država, što je 20 više u odnosu na prvi turnir European Open koji je prošle godine organizovao nacionalni savez Bosne i Hercegovine.

- Pajić bronzana u Liganu -

Ovog vikenda u italijanskom Lignanu održan je Evropski kup za kadete, gdje se bronzanom medaljom u kategoriji do 70 kilograma okitila mlada bh. džudistkinja Sofija Pajić. To je odličan rezultat za nju pred Svjetsko prvenstvo za kadete i kadetkinje koje će se ove godine od 24. do 28. augusta održati u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba/Beta

 

Toni Miletić džudo