Tokom rata u Gazi rođeno 20.000 beba
(Izvor: Reuters)

Tokom rata u Gazi rođeno 20.000 beba

Skoro 20.000 beba rođeno je tokom trenutnog rata u Pojasu Gaze, dok je 135.000 djece mlađe od dvije godine u "ozbiljnoj opasnosti" od pothranjenosti, saopštio je u petak UNICEF.

"Situacija s trudnicama i novorođenčadima u Pojasu Gaze je izvan granica vjerovanja i zahtijeva intenzivirane i hitne akcije", izjavila je Tess Ingram, glasnogovornica UNICEF-a u Ženevi.

Dodala je da se propadanjem zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze pogoršala situacija.

Također je istakla da se majke suočavaju s nezamislivim izazovima u pristupu adekvatnoj medicinskoj njezi, ishrani i zaštiti prije, tokom i nakon rođenja.

Naglasila je da ratna trauma direktno utječe i na novorođenčad, što rezultira većom stopom pothranjenosti, razvojnim problemima i drugim zdravstvenim komplikacijama.

Trudnice i dojilje i njihove bebe žive u "nehumanim uslovima, improvizovanim skloništima s lošom ishranom i neispravnom vodom".

"Oko 135.000 djece mlađe od dvije godine u ozbiljnom je riziku od pothranjenosti", upozorila je Ingram.

Govoreći o stopi mortaliteta među 20.000 novorođenih, Ingram je istakla da se zbog trenutnih uslova ona ne može sa sigurnošću utvrditi.

"Ali, slobodno se može reći da ta djeca sada umiru zbog humanitarne krize na terenu, kao i od bombi i metaka", poručila je.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je, kako tvrdi zvanični Tel Aviv, ubijeno oko 1.200 osoba.

Najmanje 24.620 Palestinaca je ubijeno, a 61.830 povrijeđeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 85 posto stanovništva Gaze je interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture oštećeno ili uništeno.

federalna.ba/AA

Gaza bebe