videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Tokom građevinskih radova pronašli grobnice iz srednjeg vijeka

Na lokalitetu Stupić u mjestu Gračanica, općina Bugojno, prilikom zemljanih radova u dvorištu privatne kuće pronađeno je nekoliko grobnica za koje se pretpostavlja da potječu iz srednjeg vijeka. I ovo vrijedno arheološko otkriće pokazalo je sve nedostatke sistema, koje nije u stanju adekvatno zaštititi kulturno naslijeđe.

U toku građevinskih radova u dvorištu porodične kuće vlasnike je iznenadila neobično tvrda podloga. Otkopavajući dalje naišli su na grobnice s poklopcima oblikovanim u formi ljudskog tijela, za koje su odmah pretpostavili da se radi o značajnom arheološkom otkriću, te alarmirali nadležne.

„Htjeli smo iskopati jednu sondu za gromobran, pa smo na jednom dijelu naišli na lobanju. Kada smo krenuli kopati dalje naišli smo na neki ogroman kamen, to nas je iznenadilo“, priča Armin Velić.

„Radi se o srednjovjekovnim ukopima u vidu kamenih sarkofaga i u vidu grobova čije su stranice postavljene na dvije vode, imitirajući krov kuće, odnosno, vječni dom pokojnika. Radi se najvjerovatnije o dječijim grobovima“, objašnjava Ajla Sejfuli, arheologinja u Javnoj ustanovi Zavičajni muzej Travnik.

Sarkofazi koji se vežu za 14. i 15. stoljeće posebno su karakteristični za srednju Bosnu. Radi se o izuzetnom otkriću, tvrdi struka, jer se u blizini nalazi i srednjovjekovni grad Susid.

Inače, općina Bugojno bogata je i nekropolama  stećaka. Do sad ih je na ovom području pronađeno više od 200. No nije prvi put da nalazišta na ovom kantonu godinama ostanu nezbrinuta. Problem je u nedostatku interventnih sredstava za te namjene, tvrde nadležni. Na međunarodne projekte, preko kojih nerijetko osiguraju sredstva, nekad čekaju godinama.

„Želja moje porodice je da to izmjeste, da to uradi struka na način na koji to treba da se zbrine, da se odnese, da se ovo očisti“, kaže vlasnik parcele Nihad Velić.

„Kad su ovakvi slučajevi u pitanju, kad se nešto otkrije, kad treba reagovati vrlo brzo, tu su ruke svezane svim institucijama, jer takvih sredstava nema. To nije predviđeno ni u općinama, ni u muzejima, ni u kantonima. Lokalitet je otvoren dok se ne iznađu bilo kakva sredstva“, ističe Sejfuli.

Nakon obilaska lokaliteta, informacija je proslijeđena nadležnom Kantonalnom zavodu za njegovu zaštitu. U dogovoru s njima i Općinom Bugojno, iz Muzeja se nadaju da će iznaći potrebna sredstva da bi ovo otkriće na adekvatan način bilo istraženo i zaštićeno te prezentirano javnosti.

federalna.ba

Bugojno Stupić Gračanica
Gornji Vakuf/Uskoplje Bugojno požar šumski požari gašenje požara
0 31.10.2022 17:24
Spreča Gračanica
0 15.10.2022 18:35
Rukomet Sloboda Gračanica
0 21.09.2022 22:24
Bugojno Susreti lutkara Bosne i Hercegovine
0 16.09.2022 23:09
Bugojno lutkarstvo Studio lutkarstva Sarajevo
0 12.09.2022 18:55
Gračanica
0 11.09.2022 14:32