Tokić: Nema samouprave, nakon izbora bit će belaj

Tokić: Nema samouprave, nakon izbora bit će belaj

Hoće li HDZ krenuti u uspostavu samouprave na jesen. Kako Milanović i za šta koristi bosanske Hrvate. Zbog koga Čović ima MONOPOL NAD VLASTI i zašto je zastranio. Zašto su Bošnjaci u panici. Da li međunarodna zajednica u BiH želi konflikt, sprema li se belaj nakon 2. oktobra i kakav. Na ova, ali i ostala aktuelna pitanja za Mrežu odgovarao predsjednik nepostojećeg projekta Hrvatske samouprave Marko Tokić.

Kaže da HNS na jesen neće krenuti u osnivanje Hrvatske samouprave.

"Apsolutno sam siguran. Ja sam predsjednik Hrvatske samouprave. Ja sam izabran za predsjednika Hrvatske samouprave koja nikada nije uspostavljena. Niti ovu jesen ne vjerujem da će biti uspostavljena. Osobno ne vjerujem da bi to vodilo prema reorganizaciji BiH u smislu u kojem je ona trebala biti reorganizirana nakon odluke Ustavnog suda iz 2000. godine jer je uspostavom tzv. trokonstitutivne BiH odlukom visokog predstavnika Wolfganga Petritscha uspostavljena asimetrična struktura u kojoj imamo većinsku srpsku i većinsku bošnjačku vlast u entitetima. Međutim ne postoji nijedan entitet u kojem Hrvati imaju većinsku vlast. iz toga je vidljivo da su Hrvati kao konstitutivni narod neravnopravni drugim dvama konstitutivnim narodima. BiH kao trokonstitutivno uređenu državu moguće je urediti ili bez entiteta, znači bez unutarnje podjele sa konsocijacijskim modelom personalnog upravljanja ili BiH iz tri federalne jedinice unutar kojih će svaki narod imati vladu sa svojom većinom. U tom smislu ne vjerujem da međunarodna zajednica u ovim okolnostima ide u takvom pravcu da bi ponovno razmatrala reorganizaciju BiH."

Smatra da su Hrvati bez mogućnosti bilo kakvog kompromisa.

"Mi smo na rubu opstanka kao politički narod u BiH zato što je netko 2000. godine Republiku Srpsku učinio nedodirljivom i neupitnom, a Federaciju BiH zamislio kao neprestani sukob između bošnjačke i hrvatske političke elite unutar kojih sukoba koji permanentno traju 20 godina Bošnjaci imaju dominantnu političku vodeću ulogu. Tri puta su nam već birali ovog tužnog Komšića za člana Predsjedništva i sada su se Bošnjaci doveli u jednu vrlo neugodnu političku poziciju, mislim čak političke panike što će se dogoditi ako ne bude 2:1 u Predsjedništvu. U tom smislu meni je razumljivo da Hrvati moraju tražiti neke jake argumente za osporavanje takve političke mogućnosti, ali ne vjerujem da će to biti samouprava. Ako bi došlo do takvog preglasavanja top bi onda bio građanski neposluh i potpuno osporavanje uspostavljene vlasti bez predstavnika hrvatskog naroda."

Predstavnici su samo oni koje hrvatski birači izaberu

Tokić navodi da bi to do dovelo do nesagledivih posljedica unutar Federacije.

"Je li to interes međunarodne zajednice, je li to interes bošnjačke politike ne znam. Interes hrvatske politike u BiH sigurno nije. Čim se dogodi da se ponovi slučaj Alijanse, slučaj Platforme kada Hrvati ne budu imali vlastite predstavnike u vladama nego imadnu pripadnike u vladama, ako mi ne možemo na izborima odlučiti tko će nas predstavljati u tijelima vlasti Federacije i države BiH, ima li ta Federacija i ta država BiH smisao na hrvatski narod. Znači ako vi hoćete građansku BiH ustrojimo Bih iz tri federalne jedinice i imat ćemo građansko načelo. Imat ćete riješeno Sejdić-Finci, imat ćete sve."

Na pitanje zašto bi smetala građanska BiH odgovara: "Jedna je stvar papir, a druga je stvar stvarnost. Vi na papiru imate sve lijepo napisano, međutim mi smo imali i Alijansu i Platformu kada nismo mogli ostvariti sva ona prava koja nam se jamče i Ustavom BiH i svim potpisanim sporazumima."

Kaže da u Platformi i Alijansi nije bilo predstavnika nego pripadnika Hrvata.

"Predstavnici su samo oni koje hrvatski birači izaberu. Ja ovim putem apeliram na bošnjačku politiku jer je na njezinoj strani mogućnost da iziđe Hrvatima u susret kada je u pitanju Izborni zakon i da prestane sa ovakvim postupanjem prema hrvatskom narodu. posljedice mogu biti nesagledive. Nemojmo ponavljati ono što se događalo i što bi se moglo dogoditi u slučaju apsolutnog građanskog neposluha. Svi mi znamo da takve situacije vode u neke kritične pozicije u kojima je onda dovoljno jedna varnica da stvari pokrenu u posve neželjenim pravcima. Znate kada je ovdje bilo paljenje tzv. ogladnjelih Bošnjaka, institucija po BiH. Zanimljivo je da nisu jurišali na tržišne centre nego su jurišali na kantonalne ustanove. I vrlo se dobro sjećam događaja u Mostaru koji su se tada inscenirali i znam atmosfera koja je bila stvorena i nisam siguran što bi se dogodilo da onog sljedećeg dana Zoran Milanović, kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, se nije pojavio u Mostaru. Jer da je sljedeći dan nastavljeno sa istim onim aktivnostima nisam siguran da bi to završilo kako je završilo."

Hrvati u BiH ne izlaze na izbore nego na nacionalno izjašnjavanje

Ističe da Milanovića, kada je u pitanju BiH, treba sagledavati u dvostrukoj nijansi politike.

"Druga nijansa politike njegove je to da on pokušava i vrlo uspješno pridobiva hrvatsko biračko tijelo u BiH za svoju stranu. Potiskuje dosad neupitnu poziciju HDZ-a kada je u pitanju izbor predsjednika Republike Hrvatske podrškom stajalištima političke elite Hrvata u BiH kada je u pitanju unutarnje ustrojstvo BiH, zauzimanje za promjenu Izbornog zakona, pa ako treba i reorganizaciju BiH ako se nije moguće drugačije urediti ili odrediti kroz Izborni zakon ravnopravnost hrvatskog naroda u Federaciji i BiH."

Tokić kaže da Hrvati osjećaju da su konačno u Hrvatskoj dobili sugovornika i podršku koju su odavno očekivali.

"Vi doživljavate podjelu BiH promjenom Izbornog zakona. Kakva je promjena Izbornog zakona podjela BiH? Milanović nije rekao da se zauzima za treći entitet nego je rekao što ako.. Međutim, promjena Izbornog zakona koja će jamčiti Hrvatima izbor legalnih i legitimnih predstavnika po biračkom tijelu hrvatskoga naroda, i mi Hrvati da smo izabrali Komšića ne bi bio problem Komšić, ili da smo izabrali bilo koga drugog ili da imamo mogućnost da izaberemo koga mi želimo. Nije važno kako se on zove nego je pitanje mogućnosti da ga mi izaberemo. A to se treba osigurati kroz Izborni zakon. I šta je tu podjela BiH?"

Tvrdi da Hrvatima nije dozvoljeno da o unutarnjim problemima uopće raspravljaju.

"Mi Hrvati u BiH uopće ne izlazimo na izbore nego na nacionalno izjašnjavanje. Da mi imamo jamstvo hrvatskog izbora i za člana Predsjedništva i za domove naroda HDZ bi već odavno izgubio izbore. I nitko drugi nego bošnjačka politička elita drži ovako moćan HDZ i ovako moćnog Dragana Čovića."

Nemojte miješati HDZ i HNS

O Čovićevoj izjavi čuvajte Republiku Srpsku kaže da je bila vrlo nesmotrena.

"Rekao je to iz pozicije Hrvata koji nemaju svoju federalnu jedinicu. Ko je gurnuo hrvatsku politiku prema Srbima i prema partnerstvu sa Dodikom? Amerika i Bošnjaci. Čoviću je Dodik dva puta učinio veliku uslugu. Održao ga je na vlasti na državnoj razini, omogućio mu da zajedno s njim bude partner u vlasti na državnoj razini i Bošnjaci ga nisu mogli eliminirati. Da je bilo koji drugi Hrvat bio u poziciji kada je uspostavljena vlast Alijanse i Platforme morao bi postupati na siti način. Djelovanje Dragana Čovića me podsjeća na apsolutni monopol na vlast. Nemojte miješati HDZ i HNS. HDZ nekad prisvaja HNS, a HNS je nešto posve drugo."

"Visoki predstavnik je davno promijenio način izbora zastupnika u Dom naroda FBiH i ured bi bilo da visoki predstavnik isto to napravi uoči novih izbora i da se u nove izbore uđe sa novim Izbornim zakonom. To bi bilo rješenje ukoliko međunarodnoj zajednici nije stalo da se tenzije pojačavaju, ali se bojim da međunarodna zajednica želi konflikt. Ako se na izbore izađe po važećem Izbornom zakonu biće belaj", zaključio je Tokić.

federalna.ba

Marko Tokić Mreža
Mreža Srbija Dijana Hrkalović Nebojša Stefanović
0 05.07.2022 22:29
Mreža izbori Predsjedništvo BiH
0 05.07.2022 22:20
Mreža
0 05.07.2022 22:17
žrtve Republika Srpka Mreža
0 05.07.2022 20:25
Mreža
0 28.06.2022 22:49