videoprilog Fatime Memić (Dnevnik 2)

„To nije odluka kojoj će veliki dio građana Federacije aplaudirati“

Nakon što je Vlada Federacije imenovala Rusmira Isaka za direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica, otvorena su mnoga pitanja. Kako je moguće da sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka završi na ovoj poziciji i da li je tako prekršen Zakon o sukobu interesa? Ko je zadužen za nadzor upravo ovakvih slučajeva?

Rusmir Isak, novoimenovani direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, sin je ministra unutrašnjih poslova Federacije Rame Isaka i brat zastupnika u Zastupničkom domu Federacije BiH Arnela Isaka. Formalno je izbjegnut sukob interesa, tako što ministar Isak nije glasao za ovo imenovanje, a u prilog tome išla je i činjenica da u Federaciji ne postoji organ koji bi sve to utvrdio. Centralna izborna komisija BiH je imala nadležnost utvrđivanja kršenja Zakona o sukobu interesa. Međutim, nakon uklanjanja nadležnosti, zakon se ne provodi, tvrde naši sagovornici.

„Nažalost, već duži period taj sukob interesa kod nas se ne provodi. Zakon o sukobu interesa je jako jasan. Zna se šta može ministar, zastupnik, savjetnik, zna se ko su uži i širi članovi porodice, zna se na koga se primjenjuje. Samo se ne zna ko ga primjenjuje“, kaže advokat Nermin Vila.

Osim toga što ne postoji regulatorno tijelo za utvrđivanje kršenja Zakona o sukobu interesa, javne ustanove i zavodi nisu obuhvaćeni ovim zakonom, iako raspolažu ogromnim finansijskim sredstvima, a itekako u vlastitim redovima imaju primjere nepotizma. Ovim povodom željeli smo razgovarati s premijerom Federacije no nismo dobili odgovor, kao ni od ministra Rame Isaka i Rusmira Isaka. Ipak, jasno je da ovakva imenovanja šalju vrlo jasnu poruku građanima.

„To sigurno nije odluka kojoj će veliki dio građana Federacije, pa i izravno birača stranaka Trojke, aplaudirati. Bojim se da će im na prvim sljedećim izborima kazati što o toj odluci misli“, smatra akademik Slavo Kukić.

Biografija novog direktora zatvora Rusmira Isaka ne razlikuje se mnogo od puta kojim je prošao ostatak porodice. Bavio se politikom, pa je tako bio vijećnik u Gradskom vijeću Zenica. Izabran je na lokalnim izborima i na toj funkciji ostao je 12 mjeseci. Trenutno obavlja funkciju direktora zaštitarske agencije koja je u vlasništvu porodice Isak.

„U BiH je problem što mi imamo takav sistem i što smo se navikli na njega i ne bunimo se protiv takvog sistema imenovanja isključlivo po stranačkoj osnovi. I to ne samo da je stranačka već apsolutno ne znamo kakve su kvalitete ljudi koje imenuju, a i često smo se znali uvjeriti i da nemaju kvalitete da upravljaju tim funkcijama“, navodi politička analitičarka Ivana Marić.

Nakon odluke niko od članova Vlade FBiH ovo imenovanje nije komentirao u javnosti.

„Vjerovatno, da sam u toj situaciji, komentar bih izbjegao i sam jer ne može čovjek, a da se ne zacrveni pokušavajući naći odgovor na jednu odluku koja se ne može baš ničim opravdati“, dodaje Kukić.

Objašnjenja i konkretnog odgovora, od onih koji bi mogli bar pokušati objasniti ovo imenovanje i eventualni sukob interesa, još nema. A javnost očekuje odgovor.

federalna.ba

Ramo Isak Rusmir Isak Arnel Isak