videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

TK: Imenovanje Umihanića posvađalo koalicione partnere SDA i DF?

U Bosni i Hercegovini politika ne bira sredstva niti sektor. Dokaz Tuzlanski kanton i Univerzitetski klinički centar. Dok se čeka presuda Ustavnog suda Federacije kojom bi se konačno utvrdilo ko je osnivač Centra, na pomolu novi problemi. Imenovanje Šekiba Umihanića na čelo institucije ponovo otvorilo pitanje sukoba interesa. Između ostalog, i onih političkih. Imenovanje dovoljno značajno da poljulja i koalicione odnose u ovom kantonu. 

Vanredna sjednica Vlade okončana je tek saopćenjem za javnost. Detalji nepoznati, na dnevnom redu tek jedna tačka – imenovanje Šekiba Umihanića za vršioca dužnosti direktora UKC-a Tuzla. Možda ništa ne bi bilo sporno da Umihanić ne obavlja funkcije predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, zastupnika SDA i šefa Kluba ove stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona. Na naše pitanje je li u sukobu interesa, Umihanić nije htio odgovoriti.

No, bura oko Umihanićevog imenovanja ni deset dana poslije ne prestaje, pa su u pitanje došli i koalicioni odnosi. Oštro saopćenje iz Kantonalnog odbora Demokratske fronte Tuzlanskog kantona, inače koalicionih partnera SDA, čiji ministri su bili protiv ovog imenovanja. Naglašavaju da je u pitanju stranačka privatizacija UKC-a i klasičan sukob interesa, napominjući i da je predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Šefik Husić pomoćnik direktora UKC-a Tuzla za sestrinstvo.

“Očekujemo podnošenje ostavki od dr. Šekiba Umihanića ili na funkcije zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona i predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK-a u što kraćem roku ili na funkciju v. d. direktora UKC-a Tuzla, kao i podnošenje ostavke gospodina Husića u istom smislu. Ukoliko to ne bude slučaj, KO DF-a TK-a preispitat će svoje daljnje korake”, poručili su iz DF-a.

Iz opozicionog SDP-a napominju da ni Umihanićev prethodnik Denijal Tulumović nije mogao više puta biti imenovan za vršioca dužnosti direktora UKC-a. Ali je tu funkciju u nekoliko mandata i obavljao.

“U revizionom izvještaju za 2022. vrlo jasno stoji da je njegova pozicija u sukobu sa zakonom jer je vršilac dužnosti bio više od šest mjeseci”, ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK-a.

Kada je u pitanju imenovanje Šekiba Umihanića, Hadžić naglašava da je to još jedan u nizu poteza Vlade Tuzlanskog kantona koji pokazuje nepoštivanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

“Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne postoji Klinički centar u Federaciji, odnosno u državi, a da Upravni odbor imenuje Vlada kantona, odnosno da saglasnost na imenovanje direkora daje Vlada kantona”, dodaje Hadžić.

Slične situacije u dugogodišnjem novinarskom radu je bilježio i novinar Marko Divković.

“Samo se nadam da će doktor kao vrlo odgovorna osoba napraviti neku vrstu trijaže, tako da će odbaciti one svoje funkcije koje nisu spojive s časnom, doktorskom pozicijom na čelu UKC-a”, kaže Divković.

Početkom maja trebala bi biti poznata i Odluka Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine o konačnom imenovanju Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove. Podsjetimo, iz Vlade Tuzlanskog kantona tvrde da su jedini osnivač, što potkrepljuju izvodom iz sudskog registra, dok iz Vlade Federacije BiH podcrtavaju da je Kantonalna vlada povrijedila njihovo pravo u vršenju nadležnosti utvrđenih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

federalna.ba

Tuzlanski kanton SDA DF Šekib Umihanić UKC Tuzla
femicid Tuzla Tuzlanski kanton
0 21.05.2024 18:05
Oliver Varhelji SDA genocid negiranje
0 17.05.2024 12:39
Emir Osmanović Šefik Umihanić UKC Tuzla Zdravstveni centar Brčko
0 10.05.2024 19:41