Tinejdžer u SAD-u ubio 19 učenika i dva učitelja, identificirane prve žrtve

Tinejdžer u SAD-u ubio 19 učenika i dva učitelja, identificirane prve žrtve

Osamnaestogodišnji učenik Salvador Ramos ušao je naoružan u osnovnu školu u gradiću Uvalde u američkoj državi Texas gdje je ubio najmanje 19 đaka i dva prosvjetna radnika nakon čega je ubijen u pucnjavi sa policijom. Poručnik Chris Olivarez, glasnogovornik Teksaškog odjela za javnu sigurnost, pojavio se u programu NBC Today, s nekim novim detaljima onoga što se dogodilo.

"Dakle, ono što znamo jest da je napadač prije pucnjave u školi bio umiješan u porodičnu svađu sa svojom bakom. U tom trenutku je i upucao. Potom je pobjegao u vozilu i bio u neposrednoj blizini škole gdje smo dobili pozive lokalne policije. U policijskoj upravi Uvalde primili smo poziv o slupanom vozilu i o naoružanoj osobi koja je ulazila u školu.

U tom trenutku imali smo lokalne službenike za provođenje zakona, školske službenike, kao i državne vojnike, koji su bili prvi na mjestu događaja i mogli su čuti stvarne pucnjeve u učionici. Pokušali su ući u zgradu gdje ih je dočekao osumnjičeni, napadač pucajući na njih. Neki od tih časnika su tada pogođeni.

U tom trenutku su počeli razbijati prozore po školi, pokušavajući evakuirati djecu, učitelje, sve što su mogli, kako bi ih pokušali izvući iz te zgrade, iz te škole.

Ono što znamo, je da je u tom trenutku napadač  uspio ući u učionicu i da se tu zabarikadirao. I opet, samo počeo pucati u brojnu djecu i učitelje koji su bili u toj učionici. Ne žaleći ljudske živote, samo potpuna zla osoba, ne obazirući se na djecu, bilo koga ko je u toj učionici, samo je počeo pucati u svakoga ko mu je bio na putu.

U tom trenutku je stigao taktički tim za provođenje zakona, sastavljen od više saveznih časnika, lokalnih časnika, kao i državnih vojnika. Mogli su nasilno ući u tu učionicu. Dočekani su pucnjavom, ali su uspjeli pucati i ubiti tog osumnjičenog. I trenutno, u ovom trenutku, imamo 19-ero djece koja su preminula, te dvije učiteljice."

Američki mediji objavili su da je identifikovana i druga učiteljica ubijena u napadu. Radi se o Irmi Garcia, koja je predavala u osnovnoj školi Robb 23 godine, navodi se na njenom školskom profilu. Imala je četvero djece i voljela je roštiljati sa suprugom i slušati muziku.

Njen sin je rekao da je prijatelj iz policije koji je bio na mjestu događaja vidio Garciju kako štiti svoje učenike, prenosi NBC.

Ostala imena potvrđenih mrtvih su:

Kolegica učiteljica: Eva Mireles, koja je predavala učenicima četvrtog razreda u školi. Ubio ju je Salvador Ramos dok je pokušavala zaštititi svoje učenike, rekla je njena tetka Lydia Martinez Delgado za New York Times.

Djeca: Xavier Lopez i Amerie Garza, oboje u dobi od 10 godina, i osmogodišnji Uziyah Garcia.

Srceparajuća fotografija Amerie Jo Garze, 10-godišnjakinje koja je identificirana kao jedna od žrtava pucnjave, navodno je snimljena nekoliko sati prije pucnjave.

 

Do noći u teksaškom gradu Uvaldeu počela su se pojavljivati imena prvih žrtava. Osmogodišnjeg Uziyaha Garciju njegova je porodica identificirala kao jedno od djece ubijene u pucnjavi u školi. "Najslađi dječak kojeg sam ikada poznavao", rekao je Garciin djed Manny Renfro za Associated Press. “Ne govorim to samo zato što je on bio moj unuk.”

Washington Post izvještava o identitetu još jedne od mladih žrtava. Radi se o Jose Floresu koji je imao 10 godina.

Njegov ujak, Christopher Salazar, rekao je za Post “Bio je vrlo sretan mali dječak. Volio je svoje roditelje… volio se smijati i zabavljati.”

Flores je bio obožavatelj bejzbola, a prema izvještajima imao je dva brata i sestru.

Šef policije konsolidiranog nezavisnog školskog okruga Uvalde Pete Arredondo rekao je da je pucnjava počela u utorak u 11:32 po lokalnom vremenu i da istražitelji vjeruju da je napadač "djelovao sam tokom ovog gnusnog zločina".

Guverner Teksasa Greg Abbott rekao je da je strijelac, kojeg je nazvao Salvador Ramos, napustio vozilo prije nego što je ušao u školu kako bi "užasno, neshvatljivo" otvorio vatru.

Jedna od ubijenih odraslih osoba bila je učiteljica, koja su američki mediji identifikovali kao Evu Mireles. Na njenoj stranici na web stranici školskog okruga pisalo je da ima kćer na koledžu i da voli trčanje i planinarenje.

Gotovo 500 učenika upisano je u pretežno latinoameričku školu oko 135 km zapadno od grada San Antonija.

Osnovna škola Robb podučava učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda, koji su u dobi od sedam do 10 godina.

Agencija Associated Press izvještava da je službenik američke granične patrole koji je bio u blizini kada je pucnjava počela uletio u školu te pucao i ubio napadača koji je bio iza barikade.

Border Patrol je savezna agencija koja čuva ulazne luke u SAD. Uvalde, koji je u blizini granice s Meksikom, dom je granične patrole. Dva granična agenta su navodno upucana u razmjeni s napadačem. Jedan agent je upucan u glavu, kažu dužnosnici, dodajući da su obojica sada u stabilnom stanju u bolnici.

Kako prenosi CBS News, napadač je nosio pancir dok je izvodio napad. Još jedan 18-godišnjak koji se sumnjiči da je 14. maja napao trgovinu u Buffalu u New Yorku također je nosio pancir i poluautomatsku pušku - obje su komercijalno dostupne u SAD-u.

Memorijalna bolnica Uvalde ranije je na Facebooku objavila da je 13 djece prevezeno u bolnicu "putem hitne pomoći ili autobusa".

66-godišnja žena i 10-godišnja djevojčica bile su u kritičnom stanju u bolnici u San Antoniju, rekli su dužnosnici Sveučilišne zdravstvene bolnice. Motiv napada nije poznat i vlasti izražavaju uvjerenje da je napadač djelovao sam.

Policijski zvaničnik Eric Estrada rekao je da je napadač na sebi imao pancir i da je bio naoružan puškom. Američki predsjednik Joe Biden je objavio da u znak žalosti za žrtvama, zastave budu na pola koplja u naredna tri dana. 

federalna.ba

SAD Texas škola napad
razarač SAD Drugi svjetski rat olupina
0 25.06.2022 21:42
sport plivanje Svjetsko prvenstvo SAD Mađarska Budimpešta
0 25.06.2022 20:27
SAD Joe Biden kontrola oružja
0 25.06.2022 16:24
SAD abortus zabrana abortusa
0 25.06.2022 09:48