videoprilog Alema Dedića (Federacija danas)

Tim ljekara iz Bihaća spreman za polazak u Tursku, očekuju poziv

Uzimajući u obzir da je broj povrijeđenih u zemljotresu u Turskoj i Siriji veliki, neophodan je angažman i stranih ljekarskih timova. Federalno ministarstvo zdravstva prije nekoliko dana uputilo je poziv i bihaćkoj kantonalnoj bolnici da u skladu s mogućnostima formira ovakav jedan tim.

Tim medicinskih radnika i ljekara iz Bihaća je spreman, no ono što čekaju je koordinacija odnosno odlazak u Tursku. Za to bi se uskoro trebala pobrinuti turska Agencija „Tika“ te humanitarna organizacija Crveni polumjesec.

"Očekujemo njihov poziv i mislim da oni imaju kapacitet da iskoordiniraju to i preko ambasade BiH kao institucije i velike organizacije. Ko god napravi koordinaciju da odemo što prije mi smo raspoložni, ne možemo samovoljno da odemo", naglašava Hajrudin Halilović, specijalist hirurgije, subspecijalist abdominalne hirurgije i vođa tima.

Planiraju formirati ekipe na terenu da bi mogli raditi 24 sata dnevno u nekoj od pogođenih regija koju im odrede nadležne institucije u Turskoj.

"Vodili smo računa da to budu ekipe s obzirom na vrstu povreda dakle trauma, traumatolozi da idu, hirurzi jer postoji hirurških potreba, anesteziolog da vodi anesteziju. Deset ljudi koji bi praktično činili 2-3 ekipe i koji bi doslovno mogli raditi 24 sata u jednoj sali", dodaje Halilović.

Tim Kantonalne bolnice je spreman. 10 članova je u pripravnosti i čeka polazak.

"Taj dokument sam preuzeo i zadužio pomoćnika za medicinske poslove da se pozabavi s tim i doktor Hajrudin Halilović je sazvao kolege i oni su se dogovorili da su zainteresirani za odlazak – on i doktor Samir Muminović kao hirurzi, dr. Edis Tatlić i Alen Dervišević kao ortopedi i dr. Zilha kao specijalist anesteziolog i išlo bi 4-5 medicinara anestetičara i instrumentarki", navodi Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću.

Pored spremnosti ljekara, humanitarne organizacije iz Unsko-sanskog kantona prethodnih dana neumorno rade na prikupljanju pomoći za Tursku i Siriju i do sada je zabilježen nevjerovatan odziv građana.

federalna.ba

Bihać ljekari Turska pomoć
odbojka Marko Matić Mirza Lagumdžija Adis Lagumdžija Turska
0 30.09.2023 15:30
Turska filmski festival cenzura
0 28.09.2023 07:38
Bihać požar
0 23.09.2023 12:33