TIBiH: Nakon prijave utvrđeno da Zeljković ne ispunjava uslove za savjetnika direktora
(Izvor: AA/Arhiva)

TIBiH: Nakon prijave utvrđeno da Zeljković ne ispunjava uslove za savjetnika direktora

Upravna inspekcija Republike Srpske utvrdila je da Branislav Zeljković ne ispunjava uslove da bude stručni savjetnik u Republičkoj upravi civilne zaštite RS i to nakon prijave koju je podnio Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH).

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, koji je uhapšen zbog afere vezane za nabavke opreme tokom pandemije, zaposlio se bez konkursa na mjesto stručnog savjetnika nakon izlaska iz pritvora, navodi TIBiH u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, Zeljković nije ispunjavao uslove u pogledu stručne spreme za ovo radno mjesto, "jer farmaceutski fakultet koji je završio nije predviđen za poziciju stručnog savjetnika po Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta".

- TIBiH je o tome obavijestio Upravnu inspekciju, koja je zatim naložila direktoru Civilne zaštite da Zeljkoviću uruči rješenje o prestanku radnog odnosa u roku od 15 dana - navodi se.

Zeljković se, kako u odgovoru TIBiH-u tvrde iz Civilne zaštite, zaposlio na konkretno radno mjesto "zbog povećanog obima posla na određeno vrijeme, a prethodno je zbog pritvora razriješen pozicije direktora Instituta za javno zdravstvo RS".

- Protiv njega, a zbog sklapanja spornih ugovora sa firmama 'Procontrol' i 'Travel for fun', TIBiH je još 2020. godine podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitih nabavki medicinske opreme u vrijeme pandemije - podsjećaju iz TIBiH.

U tom slučaju Republičko javno tužilaštvo RS i dalje vodi istragu, a Zeljković je iz pritvora pušten 16. februara ove godine nakon provedenih pet mjeseci.

- Već u aprilu mediji su objavili da je zaposlen kao savjetnik svog stranačkog kolege Milana Novitovića, koji je direktor Republičke uprave civilne zaštite RS, a TIBiH je u maju uputio prijavu inspekciji, jer Zeljković za to mjesto po pravilniku nije ispunjavao uslove - ističe se u saopćenju.

Iz TIBiH navode kako se radno mjesto u organu uprave može  popuniti samo ukoliko je predviđeno pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i ako njegovo popunjavanje odgovara kadrovskom planu republičkog organa uprave za tekuću godinu.

Nadalje, napominju kako po istom pravilniku ni v.d. zamjenika direktora Civilne zaštite Nenad Ćuk ne ispunjava uslove da bude na toj poziciji, jer je po struci diplomirani ekonomista.

TIBiH je i u ovom slučaju tražio inspekcijski nadzor, a Upravna inspekcija je utvrdila Vlada RS Nenada Ćuka više od tri puta imenovala na ovu dužnost na period od 90 dana čime je prekršen Zakon o državnim službenicima.

U obavještenju inspekcije koje je dostavljeno TIBiH-u navodi se da je inspekcija obavijestila Vladu RS o utvrđenim
nepravilnostima i pozvala je da postupi po zakonu, odnosno razriješi i Nenada Ćuka s ove funkcije.

TIBiH poziva Vladu RS da ispoštuje nalog inspekcije jer se ova odredba zakona često ne poštuje prilikom uzastopnih imenovanja brojnih rukovodilaca republičkih organa uprave u RS, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Branislav Zeljković Transparency International
stranke izbori Transparency International
0 02.08.2022 12:54
Solarna elektrana Trebinje 1 Solarna elektrana Elektroprivreda RS BiH Transparency International Transparency International BiH
0 31.07.2022 13:02
BiH korupcija Agencija za borbu protiv korupcije Transparency International
0 23.06.2022 18:26
Transparency International bh. pravosuđe korupcija
0 21.06.2022 09:12
Transparency International 14 prioriteta
0 30.05.2022 14:09
Transparency International reforma javne uprave
0 31.03.2022 17:39