TIBiH: Bez javnog nadmetanja Optima grupi dodijeljen posao od 29 miliona KM
(Izvor: Ilustracija)

TIBiH: Bez javnog nadmetanja Optima grupi dodijeljen posao od 29 miliona KM

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) podnio je krivičnu prijavu protiv rukovodstva Rudnika i termolelektrane (RiTE) Gacko koje je bez ikakvog javnog nadmetanja dodijelilo Optima Grupi posao nabavke goriva vrijedan 29,1 milion KM.

- Ugovori su dodijeljeni putem pregovaračkog postupka koji se može primjenjivati samo u izuzetnim slučajevima propisanim Zakonom o javnim nabavkama, a objašnjenje za ovakav potez bar zvanično je 'krajnja hitnost uzrokovana nepredvidivim događajima' - navodi TIBiH u saopćenju za javnost.

Iz ove asocijacije upozoravaju da se ovi 'nepredvidivi događaji' uporno ponavljaju već pet godina "jer menadžment RiTE Gacko još nije proveo uspješan tender za nabavku goriva koji svaki put obaraju žalbe nezadovoljnih ponuđača, a potom se ugovor dodjeljuje Optima Grupi".

Informaciju o ovakvom ponašanju tog ugovornog organa TIBiH je objavio u julu prošle godine, jer je od 2015. do tada Optima Grupi dodijeljeno oko 25 miliona KM.

Kako nadalje navode, u međuvremenu poništen je još jedan postupak a Optima Grupa dobila je još tri ugovora vrijedna oko četiri miliona KM "zbog krajnje hitnosti".

- Zakon o javnim nabavkama izričito zabranjuje da se razlozi za primjenu pregovaračkog postupka pravdaju događajima koji se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa ugovornim organom koji raspisuje tender. Ipak iz cijele priče jasno je da ugovorni organ sam uzrokuje 'nepredvidive događaje' što je više puta zaključila Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) - podsjećaju iz TIBiH.

Istovremeno, napominju kako su razlozi za poništenje dosadašnjih postupaka brojni te da ih je u najvećem broju slučajeva uzrokovala uprava ovog javnog preduzeća što se posebno ističe u dijelu posljednje odluke KRŽ-a gdje stoji - da javno preduzeće „vodi predmetne radnje krajnje neprofesionalno, pri tome u pogledu utvrđenih činjenica postoje kontradikcije, nepravilnosti i propusti u spisu, a što u konačnici, povlači povredu pravila postupka od bitnog uticaja na ishod postupka“.

- Treba pri tome dodatno napomenuti da je očito da ugovorni organ radnje postupka usložnjava s obzirom na okolnosti da se ovaj predmet nabavke više puta ponavlja, što predstavlja očit primjer izostanka upravljanja postupkom, a što se u ukupnosti stanja stvari postupka ocjenjuje neprofesionalnim pristupom i dovodi do nepotrebnog odugovlačenja postupka, utiče na načelo najefikasnijeg trošenja sredstava i u konačnici, krajnju procjenu zakonitosti radnji koje pokreće i preduzima…- stoji u odluci KRŽ-a.

TIBiH ističe kako je iz svih postupaka za nabavku goriva koji su vođeni prethodnih pet godina evidentno da uprava RiTE Gacko favorizuje Optima Grupu koja se jedino poziva na pregovore u pregovaračkim postupcima, a odluke KRŽ-a dodatno potvrđuju da je ova firma dovođena u povlašten položaj i tokom provođenja otvorenih postupaka.

- Odgovorna lica u ovom javnom preduzeću su pronašli jednostavan način da svaki put kod raspisivanja tendera, isti očigledno namjerno učine neprovodivim do kraja, znajući da će biti poništen a nakon toga bez ikakve javne konkurencije posao se dodjeljuje ponuđaču koji se godinama preferira - pojašnjavaju iz TIBiH.

Također, podsjećaju kako je još prije pet godina tadašnji glavni revizor RS upozorio da se ovi postupci nezakonito provode i da se razlozi krajnje hitnosti na ovaj način ne mogu dokazivati.

– Za pomenute nabavke Društvo je pokušavalo da provede otvorene postupke javne nabavke, ali zbog predugog trajanja postupaka uslijed žalbi određenih ponuđača Društvo se opredijelilo za pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci. Razlozi krajnje hitnosti, prouzrokovane događajima nepredvidivim za ugovorni organ, u ovom slučaju ne mogu biti dokazani - navodi se revizorskom izvještaju.

Kako TIBiH u saopćenju navodi, uprkos činjenici da je nezakonito potrošeno gotovo 30 miliona KM, da su to potvrdili revizori i KRŽ i da je javnost o svemu već obaviještena, ista praksa se nesmetano nastavlja, a nadležne pravosudne institucije ne reaguju.

- Zbog toga je TIBIH uputio krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu RS, jer postoji osnov sumnje da su lica zadužena za provođenje javnih nabavki u RiTE Gacko počinili krivična djela - zloupotrebom službenog položaja i nezakonitog davanja pogodnosti privrednim subjektima - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

TIBiH RiTE Gacko Optima Grupa