TI: Umjesto da se riješi problem kisika, Vlada RS pokušava zaštititi odgovorne
(Izvor: Twitter)

TI: Umjesto da se riješi problem kisika, Vlada RS pokušava zaštititi odgovorne

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) upozorio je Vladu Republike Srpske da nisu dali opravdane razloge za hitno usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, a već postoji zakon koji uređuje ovu oblasti na nivou BiH kojim je osnovana Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH kao ovlašteno tijelo (regulator).

Zbog okolnosti u kojima dolazi do usvajanja ovakvog zakona i osnivanja paralelne Agencije za lijekove i medicinska sredstva na entitetskom nivou, postoje sumnje ne samo u osnovanost usvajanja ovog zakona i na nivou RS, već i da se umjesto utvrđivanja odgovornosti u aferi "Kisik" zakonski okvir prilagođava uskim partikularnim interesima vladajuće strukture.

TI BiH je još ranije upozoravao i prijavljivao nadležnima da neovlašteni distributeri snabdijevaju javne zdravstvene ustanove kisikom, a inspektori su utvrdili da se time ugrožava zdravlje stanovništva.

- Zbog toga je neprihvatljivo da se umjesto otklanjanja ovih nepravilnosti i sankcioniranja odgovornih, pokušava legalizirati ovakva praksa, pod izgovorom da prema postojećim propisima nije moguće osigurati nesmetano snabdijevanje zdravstvenih ustanova - saopćeno je.

TI BiH podsjeća da važeći propisi dopuštaju javnim zdravstvenim ustanovama da postupcima direktno nabave lijekove u situacijama kada to nalažu razlozi hitnosti i zaštita zdravlja stanovništva, a uz odobrenje nadležnog entitetskog ministarstva.

- Međutim, umjesto da se koriste postojeći mehanizmi nabavki u hitnim i vanrednim okolnostima da se riješi problem distribucije kisika, Vlada se upušta u avanturizam s donošenjem novog zakona u hitnom zakonodavnom postupku za šta također nisu ispunjeni uvjeti – napominju.

Vlada u obrazloženju Prijedloga zakona samo navodi da se on donosi u hitnom postupku radi osiguravanja zdravstvene zaštite stanovništvu te da bi nedonošenje zakona moglo prouzrokovati štetne posljedice po život i zdravlje ljudi, posebno zbog nedostatka ili nemogućnosti nabavke esencijalnih lijekova za pacijente.

Iz TI naglašavaju da Poslovnik Narodne skupštine Republike Srpske predviđa da je donošenje zakona u hitnom postupku moguće samo u slučaju kada se zakonom uređuju pitanja i odnosi nastali usljed okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posljedice po život i zdravlje ljudi.

- Kako pandemija traje već više od godinu dana, kao i problemi u vezi sa isporukama valjanog kisika, oni se više ne mogu smatrati okolnostima koje nisu mogle da se predvide - smatraju u Transparency Internationalu.

Ukoliko bi se zaista osnovao novi regulator prometa lijekovima i medicinskim sredstvima, to bi zahtijevalo dodatno vrijeme da nova agencija otpočne s radom i da se donesu svi neophodni podzakonski propisi koji se moraju donijeti u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona.

- Novi zakon bi se počeo primjenjivati tek šest mjeseci od objavljivanja, dok bi se ostavio rok od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona za izbor rukovodstva nove Agencije - saopćeno je.

Stoga, vrijeme koje je potrebno da se uspostavi novi regulatorni okvir u oblasti prometa lijekovima i medicinskim sredstvima nikako ne opravdava hitnost u zaštiti zdravlja stanovništva koju Vlada navodi kao glavni razlog donošenja novog zakona.

federalna.ba/Fena

Transparency International afera Kisik
Branislav Zeljković Transparency International
0 01.07.2022 15:21
BiH korupcija Agencija za borbu protiv korupcije Transparency International
0 23.06.2022 18:26
Transparency International bh. pravosuđe korupcija
0 21.06.2022 09:12
Transparency International 14 prioriteta
0 30.05.2022 14:09
Transparency International reforma javne uprave
0 31.03.2022 17:39
Transparency International partijsko zapošljavanje korupcija
0 07.03.2022 14:44