TI BiH: Režim u RS ušao u fazu otvorene represije nad građanima, svi će trpjeti posljedice

TI BiH: Režim u RS ušao u fazu otvorene represije nad građanima, svi će trpjeti posljedice

Transparency International u BiH (TI BiH) saopćio je da današnjim usvajanjem izmjena Krivičnog zakonika vlast u Republici Srpskoj ušla je u fazu otvorene represije nad građanima i svrstala se u red najgorih autoritarnih režima u ovom dijelu svijeta.

Transparency International u BiH upozorava da će svi građani trpjeti posljedice vraćanja klevete u sistem krivičnog pravosuđa, jer će vlast preko podobnih tužilaca imati mogućnost da progoni sve ljude koji iznose bilo kakvu kritiku na društvenim mrežama ili na drugom javnom mjestu.

U saopćenju za javnost TI BiH se navodi da je današnjim odlukama Narodne skupštine RS (NSRS) stvoren osnov za otvaranja brojnih krivičnih postupaka kako protiv novinara, medija, aktivista i opozicionih političara, tako i protiv svih ostalih koji ukazuju na bilo kakav društveni problem na javnom mjestu.

Dodaje se da, bez obzira na istinitost navoda koje iznose, svi se mogu suočiti sa mjerama koje sa sobom nosi krivični postupak, „a koje smo imali priliku da gledamo proteklih godina kroz brojne pravosudne farse i političke obračune posredstvom tužilaštava“.

TI BIH podsjeća da je ovaj zakon najavljen nakon brojnih kontroverzi sa krađom glasova koje su obilježile oktobarske izbore kao vid “popravljanja negativne atmosfere u javnosti” i da je od prvog dana bila jasna namjera vlasti da ovim zakonom uguši svaku kritiku.

- Uprkos argumentovanim upozorenjima novinara, medija, civilnog društva i najrelevantnijih međunarodnih adresa uključujući UN, Savjet Evrope, OSCE, EU, vladajući režim je u proceduri koja ima oblike farse, kršeći elementarne demokratske principe, usvojio zakonska rješenja koja će imati pogubne posljedice po slobodu govora u cijeloj BiH.

Ako se tome doda i to da je režim tokom prethodnog perioda stvorio atmosferu linča i orkestrirao seriju napada uključujući i fizičke napade na novinare i aktiviste civilnog društva koje nadležne agencije za provođenje zakona nisu do kraja rasvijetlile, jasno je da su današnje odluke NSRS uvod u otvorenu represiju i progon neistomišljenika od strane institucija režima – ističu iz TI BiH.

Zbog toga TI BiH poziva međunarodne partnere na solidarnost sa građanima RS i BiH kroz osiguravanje pomoći i pravne zaštite svih onih koji će trpjeti posljedice ovakvih zakonskih rješenja.

TI BiH će kroz Centar za pružanje besplatne pravne pomoći, omogućiti građanima besplatnu savjetodavnu pravnu pomoć – navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Transparency International BiH
Javna uprava reforma Transparency International BiH
0 30.11.2023 12:43
korupcija Transparency International BiH BIRN BiH
0 05.10.2023 21:37
Transparency International BiH izmjene Zakona o VSTV-u BiH
0 05.07.2023 12:09
Transparency International BiH Zviždači
0 23.06.2023 13:01
Transparency International BiH rad vlada netransparentnost
0 14.06.2023 13:49