videoprilog Dragane Rajić (Federacija danas)

TI BiH: Evidentno kršenje zakona zbog preuranjene kampanje

Transparency International u BiH objavio je rezultate monitoringa predizbornih aktivnosti, koji su pokazali, kako su saopćili, da je raširena praksa da se mnogo ranije počinje sa izbornom kampanjom i da se javna sredstva troše s ciljem prikupljanja glasova.

Potvrdila je to izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić na današnjem predstavljanju rezulatata monitoringa, po kojim je utvrđeno da se indirektno finansira izborna kampanja.

- Ono što smo imali priliku vidjeti već godinama u BiH, a to je veoma raširena praksa da se ne samo za vrijeme zvaničnog trajanja izborne kampanje koja traje mjesec pred izbore, već i mnogo ranije, počinje sa predizbornom kampanjom, a da se veliki dio toga provodi direktnom zloupotrebom javnih institucija, ustanova i preduzeća, te javnih sredstava i funkcija gdje se ogromna javna sredstva troše u tom predizbornom periodu - kazala je Korajlić.

Dodala je da se ponovo dešavaju zloupotrebe djece u promotivnim aktivnostima političkih stranaka. Kaže da se pojavljuju u spotovima, koriste se i na javnim događajima gdje se promovišu kandidati, a pri tome još nema adekvatne reakcije institucija koje bi trebalo da zaštite prava djece.

Portparol TI BiH Srđan Kraljić istakao je da su posmatrači TI BiH u proteklih mjesec dana zabilježili više od 690 primjera korištenja javnih resursa za promociju stranaka i kandidata i značajno povećanje javne potrošnje u predizbornom periodu.

- Od 175 javnih događaja koje su organizovale javne institucije i preduzeća i koje su finansirane javnim sredstvima, na 76 posto pojavljivali su se kandidati na Opštim izborima, a u mnogim slučajevima radilo se o njihovoj direktnoj promociji - rekao je Kraljić.

Naglasio je da BiH nije uvela ograničenja javne potrošnje u predizbornom periodu, što je, kako kaže, ključni resurs koji se zloupotrebljava za kupovinu glasova i promociju stranaka i kandidata.

Posmatrači TI evidentirali su 353 javnih radova koji su započeli ili završili u proteklih mjesec dana, a njihova vrijednost iznosi 429 miliona KM. To je za oko 20 miliona KM više nego što je na javne radove, po podacima Agencije za javne nabavke, potrošeno u drugom i trećem kvartalu prošle godine.

- Također, zabilježeno je 138 slučajeva davanja vanrednih ili jednokratnih budžetskih isplata pojedinim kategorijama stanovništva, gdje se radi o indirektnoj kupovini glasova. Niko nije protiv ovih aktivnosti, ali se ne radi o održivim rješenjima, već o stvarima tempiranim u predizbornom periodu - poručio je Kraljić.

federalna.ba

stranke izbori Transparency International
Vladimir Putin Rusija izbori Dmitrij Peskov Kremlj
0 11.09.2023 13:25
Srbija izbori Aleksandar Vučić
0 08.09.2023 21:34
Njemačka kritika Rusija izbori
0 08.09.2023 12:09
Zimbabve izbori Robert Mugabe
0 23.08.2023 09:46