TI BiH: Još nemoguće doći do konačne cifre sredstava utrošenih za 'Srpska Open'

TI BiH: Još nemoguće doći do konačne cifre sredstava utrošenih za 'Srpska Open'

Do konačne cifre utrošenih sredstava za prošlogodišnji teniski ATP turnir Srpska Open još uvijek nije moguće doći jer se Vlada Republike Srpske, Grad Banja Luka ali i brojna druga javna preduzeća koja su učestvovala kao pokrovitelji ne oglašavaju i do sada na snazi imamo jedno opšte ćutanje svih relevantnih institucija, izjavio je danas za Fenu viši istraživač Transarency Internationala BiH Damjan Ožegović.

Po njegovim riječima, čak se i Agencija za javne nabavke BiH izjasnila, nakon što joj je Transparency International prijavio nepravilnosti, da njen posao nije analiza budžetske potrošnje.

- A čak naprotiv, posao Agencije je bio da ispita zakonitost ovakvog načina potrošnje budući da je Zakon o javnim nabavkama jasan da je ugovorni organ koji daje subvencije za ugovore u iznosu većem od 50% ukupne vrijednosti dužan obezbijediti poštovanje odredbi ovog zakona - kazao je on.

Na žalost, naglasio je, odredbe Zakona o javnim nabavkama nisu ispoštovane, već su na najgrublji način zaobiđene i budžetski novac je umjesto transparentnim procedurama javnih nabavki potrošen direktnim davanjima privilegovanim licima, samo zato što je u priču uključen Teniski savez. U međuvremenu su treća lica podnosila krivične prijave, ali tužilaštvo nije otvaralo istrage.

- O opravdanosti potrošenih sredstava ne vrijedi ni raspravljati budući da se pokazalo kako je cijeli kompleks napravljen za jednokratnu upotrebu, a da se sve uradilo pod pritiskom rokova i zloupotrebljavajući emocije građana pod krinkom da se radi o velikom turniru, dolasku Novaka Đokovića i budućoj upotrebi kompleksa u iste svrhe - zaključio je Ožegović u izjavi za Fenu..

federalna.ba/Fena

Transparency International BiH Srpska Open
Banja Luka Banjaluka Srpska Open
0 07.04.2024 17:33
Mreža Srpska Open reket
0 19.03.2024 22:24
Srđan Blagovčanin Transparency International BiH Zakon o sprečavanju sukoba interesa
0 03.03.2024 09:21
korupcija Transparency International BiH Transparency International Federalni radio indeks korupcije
0 30.01.2024 17:43
Transparency International BiH Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 29.01.2024 22:34
Ivana Korajlić Transparency International BiH korupcija
0 09.12.2023 21:59