The Power of the Dog favorit za Oscara sa 12 nominacija
(Izvor: Netflix)

The Power of the Dog favorit za Oscara sa 12 nominacija

U Los Angelesu će u nedjelju uvečer biti održana 94. svečanost dodjela Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, na kojoj je ove godine favoriti film "The Power of the Dog" novozelandske rediteljke Jane Campion, sa ukupno 12 nominacija.

Mračni psihološki vestern Jane Campion dobio je nominacije u važnim kategorijama - za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolje muške i ženske sporedne uloge. Poslije "The Power of the Dog" najviše nominacija je dobilo ostvarenje "Dune" Denija Denisa Villeneuvea ukupno 10.

Po sedam nominacija dobili "Belfast" čuvenog Kennetha Branagha i remake mjuzikla "West Side Story" također poznatog Stevena Spielberg. Brana i Spielberg su nominovani u kategoriji najbolje režije.

Ceremoniju, koja će biti održana u pozorištu Dolby, će voditi tri glumice - Regina Hall, Amy Schumer i Wanda Sykes.

Biće to prvi put od 2018. godine da će ceremonija imati domaćina svečanosti, i prvi put u historiji dodjele Oscara da su za tu ulogu određene tri dame.

Svečanost će kao i svake godine prenositi američka televizijska mreža ABC.

Akademija je navela da će uručenje nekih Oscara biti unaprijed snimljeno, kako bi televizijski prenos bio dinamičniji i privlačniji publici. Na taj način će biti uručeni Oscari u tehničkim kategorijama i tako će biti više vremena za nastupe muzičara i druge zanimljivosti uživo programa.

Očekuju se nastupi Beyonce i Billie Ailish.

Za sada kruže još nezvanične priče o mogućnosti video obraćanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se od početka ruske invazije na svoju zemlju obraća parlamentima raznih država i na međunarodnim sastancima tražeći podršku i pomoć.

Zvanice će ove godine morati da pokažu dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa, ili razlog izuzeća od vakcinacije, kao i negativne testove na virus. Kako je nedavno prenio list The New York Times, zvanice neće biti u obavezi da nose maske, ali će one biti neophodne u kulisama i manjim zatvorenim prostorijama pozorišta Dolby.

Film "Nomadland" rediteljke Chloe Zhao pobjednik je prošlogodišnje dodjele Oscara. Ostvarenje je dobilo glavnu nagradu, Oscara za najbolji film, dok je rediteljka osvojila nagradu za najbolju režiju i postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u toj kategoriji.

Oscar se dodjeluje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetra) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Na svakoj godišnjoj ceremoniji dodjeli se oko 50 statueta za čiju je izradu potrebno najmanje tri mjeseca.

Dodjelom Oscara završava se sezona dodjela filmskih nagrada u svijetu.

Prije Oscara dodijeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus.

Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oscara.

federalna.ba/Beta

Oscar nominacije dodjela