The Crown: Netflix objavio teaser fotografije šeste sezone
(Izvor: Netflix)

The Crown: Netflix objavio teaser fotografije šeste sezone

Odnos princeze Diane i Dodija Fayeda jedna je od priča koje je Netflix najavio u nizu slika uoči šeste sezone serije. Predstojeća sezona dramatizirat će događaje s kraja 1990-ih, uključujući posljednje dane života princeze Diane.

Australska glumica Elizabeth Debicki rekla je da je bio "jedinstven izazov" prikazati Dianine posljednje sedmice. Šesta sezona bit će podijeljena u dva dijela, a prve četiri epizode bit će objavljene 16. novembra.

Ponovno će je napisati Peter Morgan, koji je stvorio ovu iznimno popularnu seriju koja je počela 2016. godine.

Debicki kaže: "Zaista sam samo vjerovala Peterovom emocionalnom planu koji je stvorio da ga slijedimo. To je njegovo tumačenje i mislim da je za mene imalo emocionalnog smisla, pa sam se držala toga. Jer, očito, to je razorno i preemotivno i mi nikada ustvari ne možemo znati."

Na kraju pete sezone gledatelji su mogli vidjeli kako Tony Blair postaje premijer, a princ Charles odlazi u Hong Kong. Na slikama iz šeste sezone možemo vidjeti Dianu (Debicki) u automobilu s Dodijem (Khalid Abdalla). Oboje su poginuli 31. augusta 1997. kada se automobil kojim su se vozili u tunelu u Parizu sudario dok su ih lovili paparazzi fotografi na motorima.

Govoreći na TV festivalu u Edinburghu ranije ove godine, producenti su rekli da će se "osjetljivo" pozabaviti temom Dianine smrti.

Ostale slike iz šeste sezone prikazuju scene na jahti Dodijeva oca, poslovnog tajkuna Mohameda Al Fayeda, kojeg glumi Salim Daw. Al Fayed je preminuo ovog septembra u dobi od 94 godine.

Princa Charlesa, kakav je tada bio, ponovno igra Dominic West, dok njegove sinove Williama i Harryja u prvoj polovici sezone igraju Rufus Kampa i Fflyn Edwards.

Netflixova dramatizacija prikazuje događaje iz stvarnog života, ali sadrži izmišljene razgovore između likova. Giganta streaminga su ranije kritizirali neki koji smatraju da gledateljima nije dovoljno jasno da nije sve što je prikazano u seriji historijski tačno.

Ali Netflix je uzvratio da je The Crown uvijek predstavljan kao drama temeljena na historijskim događajima. Kraljevsku seriju opisuje kao "izmišljenu dramatizaciju, zamišljanje onoga što se moglo događati iza zatvorenih vrata".

Imelda Staunton reprizirat će svoju ulogu kraljice Elizabete II u šestoj sezoni. Kraljicu su prije glumile Olivia Colman i Claire Foy.

Staunton je kazala: "Živim s njom dugo vremena pa sam se, ako ništa drugo, ovaj put osjećala ugodnije. "Volim njenu mirnoću i njenu sposobnost da je ne iz takta ne izbaci sve što se moralo stalno - kroz cijeli njen život - događati oko nje."

West je rekao da Charles ima "stvarnu tugu i pravo suosjećanje" i da The Crown daje gledateljima priliku da "vide te javne osobe nasamo". Producenti su ranije najavili da će u sezoni princa Williama gledatelji vidjeti kako se pokušava vratiti u život na Etonu nakon majčine smrti.

U šestoj sezoni kraljica će također proslaviti svoj zlatni jubilej i udvaranje Williama i Kate - sada princa i princeze od Walesa - na Sveučilištu St Andrews.

federalna.ba/BBC

The crown Netflix