The Apprentice: Trump prijeti pravnim postupkom zbog biografskog filma koji ga prikazuje kao silovatelja
(Izvor: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO)

The Apprentice: Trump prijeti pravnim postupkom zbog biografskog filma koji ga prikazuje kao silovatelja

Trumpova kampanja istupila je protiv filma The Apprentice nakon što je film, koji prikazuje bivšeg predsjednika kako između ostalog siluje svoju prvu ženu, šokirao publiku u Cannesu, a glasnogovornik je rekao da će "podnijeti tužbu kako bi odgovorili na očigledno lažne tvrdnje od ovoih „lažnih filmaša“.

U razgovoru za Variety u ponedjeljak nakon svjetske premijere Ali Abbasijevog filma, glavni glasnogovornik Trumpove kampanje Steven Cheung potvrdio je da će poduzeti pravne korake. “Ovo smeće je čista fikcija koja senzacionalizira laži koje su davno razotkrivene”, rekao je. “Kao i s nezakonitim Bidenovim osudama, ovo je uplitanje u izbore holivudske elite, koja zna da će predsjednik Trump ponovno preuzeti Bijelu kuću i pobijediti njihovog kandidata jer ništa što su učinili nije upalilo.”

“Ovaj je 'film' čista zlonamjerna kleveta, ne bi trebao ugledati svjetlo dana i ne zaslužuje čak ni mjesto u odjeljku za DVD u korpi za rasprodaje u prodavnici diskontnih filmova koja će uskoro biti zatvorena. Mjesto mu je u smeću.”

Abbasijev film, u kojem Sebastian Stan glumi Trumpa počinje izjavom ograničenja odgovornosti da su prikazani događaji izmišljeni“, a zaradio je osmominutni pljesak na filmskom festivalu u Cannesu u ponedjeljak. Publika je navodno „ostajala bez riječi“ zbog scena koje uključuju Trumpovu liposukciju, operaciju smanjenja vlasišta i, što je najkontroverznije, scenu u kojoj gura svoju prvu ženu, Ivanu, na tlo i siluje je.

Scena je fikcionalizirani prikaz incidenta iz 1989. koji je prethodno opisan u brakorazvodnoj parnici 1990. godine.

U filmu Trump bijesno reagira nakon što Ivana omalovaži njegov fizički izgled. "Imaš lice kao je**na naranča", kaže mu. “Debljaš se, postaješ ružan i postaješ ćelav.” Zatim budućeg predsjednika prikazuju kako gura svoju ženu na pod i siluje je. "Jesam li pronašao tvoju G-tačku?" pita se u filmu.

U svom iskazu iz 1990. Ivana Trump opisala je sličan napad za koji je rekla da se dogodio nedugo nakon operacije smanjenja vlasišta njenog supruga. Tvrdila je da ju je Trump gurnuo na pod i čupao joj pune ruke kose. Ivana je prvo opisala ono što je uslijedilo kao silovanje, ali je kasnije odustala od te tvrdnje.

U izjavi iz 1993. rekla je: “Jednom prilikom tokom 1989. g. Trump i ja imali smo bračne odnose u kojima se ponašao sasvim drugačije prema meni nego tokom našeg braka. Kao žena osjećala sam se povrijeđeno... Ovo sam nazvala silovanjem, ali ne želim da se moje riječi tumače u doslovnom ili kriminalnom smislu.”

Tokom brakorazvodne parnice, Trump je odbacio verziju incidenta svoje supruge kao "očito lažnu". U filmu također glume Jeremy Strong kao Trumpov odvjetnik i fikser Roy Cohn i Maria Bakalova kao Ivana Trump.

U recenziji s dvije zvjezdice za Guardian, Peter Bradshaw je napisao: “Ocrtavajući karijeru prije Bijele kuće, The Apprentice nas zabrinjavajuće vraća nazad na starog Donalda, Donalda šaljivdžiju koji je imao epizodnu ulogu u filmu Sam u kući 2 i naravno, svoju vlastitu hit TV emisiju, šalu koja više nije smiješna. Čini se glupim i nebitnim.”

federalna.ba/The Guardian

The Apprentice Donald Trump