Tesla mora platiti više od 130 miliona dolara odštete zbog rasizma
(Izvor: Arhiva)

Tesla mora platiti više od 130 miliona dolara odštete zbog rasizma

Sud u SAD-u donio je odluku u korist afroamerikanca, bivšeg uposlenika kompanije Tesla koji je bio izložen zlostavljanju na rasnoj osnovi u toj firmi od svojih kolega, naloživši da mu se isplati odšteta od 130 miliona dolara bez presedana, javlja AP. 

Okružni sud u sjevernoj Kaliforniji naložio je kompaniji Tesla Inc. da u ponedjeljak plati odštetu u iznosu višem od 130 miliona dolara (112 miliona eura), izvještava Wall Street Journal.

Owen Diaz tužio je proizvođača vozila zbog diskriminacije i vrijeđanja na rasnoj osnovi koju je trpio dok je bio zaposlen kao operater lifta u tvornici Tesla u Fremontu, u blizini San Francisca.

Diaz je radio u fabrici tokom 2015. i 2016. godine i rekao je da je za to vrijeme bio izložen rasističkim klevetama i uvredljivim grafitima.

Federalna porota odlučila je da je zaposlenik bio izložen rasno neprijateljskom radnom okruženju i da Tesla nije poduzeo odgovarajuće mjere kako bi spriječio maltretiranje Diaza, navodi se u izvještaju.

Porota je Diazu dodijelila 6,9 dolara odštete za pretrpljenu emocionalnu bol i 130 miliona dolara kaznene odštete, rekao je njegov advokat Lawrence Organ za Washington Post.

Tesla je ranije negirala bilo kakva saznanja o navodnom rasističkom ponašanju uposlenika u tvornici koja ima oko 10.000 radnika.

Prema izvještaju kompanije,  crnci su činili 10 posto ukupne radne snage, dok se samo  četiri posto moglo naći na vodećim pozicijama u toj kompaniji u njihovom glavnom pogonu u SAD-u.

Poznati proizvođač automobila na električni pogon Tesla suočava se s brojnim optužbama zbog rasizma. U Teslinim tvornicama vlada katastrofalna situacija, tvrde neimenovani bivši uposlenici u pogonima te kompanije. 

Za Owena Diaza, kao crnca u Americi, uvrede su bile dio svakodnevice na radnom mjestu. Ali ono što je Diaz, sudeći po njegovim navodima, doživio kao uposlenik Tesle, nadmašilo je sve što je iskusio do tada.

Tesla je demantirala sve optužbe na svoj račun. U slučaju Diaz firma tvrdi da nema saznanja o diskriminatornom ponašanju svojih radnika prema kolegama, tvrdi se.

Samo u periodu između 2018. i 2021. godine, 120 osoba je tužilo Teslu zbog diskriminacije. Devet tužbi je odbačeno zbog nedostatka dokaza, a sve druge su prihvaćene.

Teslin model ugovora sa radnicima nije izoliran slučaj. Tu je dosta raširena metoda kod kompanija koje bilježe brzi rast i koje ne vode puno računa o potrebama svojih uposlenika, kažu stručnjaci.

federalna.ba/Fena

Owen Diaz Tesla rasizam
Rodrygo Lionel Messi rasizam
0 24.11.2023 10:59
Frank-Walter Steinmeier Njemačka rasizam desničari
0 29.05.2023 17:17
Carlo Ancelotti Španija rasizam
0 23.05.2023 14:51
hapšenja Španija Vinicius Jr rasizam
0 23.05.2023 10:34