(Izvor: federalna.ba/Rosanda Zovko)

Teška 2020. za sve radnike u kulturi

Iznimno teška 2020. godina bila je za sve radnike u kulturi pa tako i one u teatrima. Prilagodili su se novom normalnom te u novim uvjetima rada i iz godine koja je iza nas pokušali izvući maksimum.  Za mostarske teatre prošla godina je, kažu, ipak bila uspješna, koliko je već mogla biti u pandemijskim uvjetima.

Prvim danima pandemije teatarske kuće zatvorile su vrata i svoj repertoar prenijele na online platforme. I to je bio način da kako-tako nastave s radom. 2020. je godina koju će svakako pamtiti.

„Sedam festivala na kojima smo trebali nastupiti je otkazano, otkazano je 15 gostovanja, rad na dvije predstave također smo morali otkazati odnosno prolongirati“,  kazao je PR menadžer Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Josip Blažević.

Ponovnim otvaranjem laganim, ali sigurnim korakom u HNK su krenuli dalje.

Zadržali su repertoar za dozvoljeni broj publike, pokrenuli dramski studio, a s predstavom „Identitluk“ osvojili čak 16 priznanja. Taj uspjeh dijele s koproducentima Narodnim pozorištem Mostar.

„Predstava Identitluk ostvarila je sjajne rezultate. Osvojila je tri nagrade na Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“, dvije nagrade na Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu, čak osam nagrada na Susretima pozorišta u Brčkom te dvije nagrade na Međunarodnom festivalu glumca u Banjaluci. Osim toga ostvarila je i zapažen nastup na festivalu drame 30. Marulićevi dani u Splitu", poručila je glasnogovornica Narodnog pozorišta Mostar Adna Mrgan.

Najviše iskušenja u radu imali su lutkari, njima je izravan kontakt s publikom najviše nedostajao.

„Najviše nam smeta to što nam ne može ući u salu onoliko publike koliko ima mjesta niti toj publici možemo ostvariti neke interaktivne predstave koje zahtjevaju i njihovo učešće", kaže glumac i umjetnički direktor Pozorišta lutaka Mostar Nedžad Maksumić.

No, kazališni djelatnici se uvijek snađu. Igraju i neke stare predstave, u novom aranžamanu i s novim glumačkim rješenjima. U Lutkarskom kazalištu su za kraj godine organizirali druženje s najmlađima, uz čitanje bajki, sadnju i kićenje bora.

"Ako ništa drugo djeca će imati barem uspomenu na ovu pomalo zbunjujuću 2020. godinu“, poručio je na veselom druženju s mališanima uoči blagdana glumac Lutkarskog kazališta Mostar Ivan Nevjestić.           

Iako zbunjujuća 2020. je za Mostarski teatar mladih bila uspješna. I sami su u tom teatru iznenađeni rezultatima, brojke govore o čak 308 živih i online predstava, radionica i drugih sadržaja u prošloj godini.

„Kad smo sumirali rezultate urađenog u 2020. došli smo do zaključka da je programa, predstava, radionica ispalo više nego prošle godine“, kaže direktor Mostarskog teatra mladih Sead Đulić.

Brojni festivali u Mostaru i okolici su bili otkazani, neki su ipak, uz reduciran sadržaj, održani, a drugi opet promijenili termin održavanja. Tako su, primjerice, proljetni festivali Mostarska liska i Mostarsko proljeće u 2020-oj bili zapravo jesenji. Sve su ih obilježile maske, rukvice, epidemiološke mjere.

Godina koju neće zaboraviti, kažu, ali u Novoj ipak žele povratak na staro.

federalna.ba/Rosanda Zovko

kultura Mostar umjetnost
kultura BiH Film & TV Svjetla Sarajeva Srđan Perkić SFF Sarajevo film festival
0 14.08.2022 09:52
Koledž ujedinjenog svijeta Mostar Federalni radio
0 13.08.2022 16:35
Federalni radio Mostar
0 13.08.2022 16:32
Dan mladih Mostar
0 12.08.2022 20:18
Mostar Mostarski aerodrom
0 11.08.2022 18:45