videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Objekt od kancerogenih materijala je i sigurnosna prijetnja za tešanjske učenike

Nakon što su prije tri godine počeli radovi na izgradnji nove školske zgrade u Medakovu kod Tešnja, koju pohađa oko 400 učenika, do sada je u izgradnju investirano više od milion maraka. Za završetak objekta nedostaje oko dva miliona. Česte poplave dodatno su ugrozile ionako neuslovni objekt postojeće škole zbog čega roditelji, ali i uprava škole, zahtijevaju od nadležnih da se radovi na izgradnji ubrzaju.

Dotrajali montažni objekt, građen prije pola stoljeća od kancerogenih materijala, ne predstavlja samo nepovoljan ambijent za odvijanje nastave nego i sigurnosnu prijetnju za 387  učenika i 60 uposlenika. 

„Imamo probleme sa prostornim kapacitetima. Imamo probleme sa zagrijavanjem ovog objekta. Tokom jedne grijne sezone u ovom objektu se potroši preko 60 tona uglja i 30 kubnih metara drveta“ , istakao je, Almir Ljevaković, direktor OŠ 9. septembar Medakovo.

Postojeći školski objekt građen je od azbesta i drugih neadekvatnih materijala. Vijek trajanja mu je bio dvadesetak godina. Novoj školi naviše bi se obradovali učenici.

Dalila Kruško jedna je od učenica: "Table su isparane. Klupe su dotrajale i išarane i to bi se trebalo što prije promijeniti".

I roditelji očekuju od nadležnih da se ubrza izgradnja nove škole.

„Nadležni će u svojim budžetima predvidjeti sredstva da se ta gradnja ubrza i da se nastavi kako bi, barem u naredne dvije godine, naša djeca sretna i vesela ušla u novi školski objekat“, kazala je Alma Ljevaković, predstavnica Vijeća roditelja OŠ 9. septembar Medakovo.

Za završetak objekta nedostaje još oko dva miliona maraka. Uprava škole je uvjerena kako prekompozicija vlasti neće negativno utjecati na završetak ovog projekta.  

„Ja bih bio nesretan kada bih osjetio od bilo koji ministar ovaj naš projekat i ovu našu školu gleda kroz prizmu politike. Ovo je sigurnosni problem i za  učenike i za uposlenike škole, koji se treba čim prije riješiti“, naglasio je Ljevaković.

Do sada je u izgradnju nove škole Općina Tešanj uložila 700.000, a Zeničko-dobojski kanton 450.000 maraka.

federalna.ba

Tešanj Općina Tešanj Medakovo škola opasnost Sigurnost
Finska pucnjava škola
0 03.04.2024 14:29
Skupština KS Admir Katica Sigurnost
0 29.03.2024 12:43
Zeničko-dobojski kanton škola raspust Bajram
0 28.03.2024 10:33
Financial Times Bosanska Gradiška Tešanj Kakanj
0 20.03.2024 18:02