videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Tender za tenderom, žalba za žalbom: Nastavlja se agonija pacijenata u TK-u

Oboren je i četvrti tender za nabavku linealnog akceleratora za Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Riječ je aparatu koji onkološkim pacijentima znači život. A o njemu ovise ne samo pacijenti iz Tuzlanskog već i Posavskog kantona, kao i dijela Distrikta Brčko te Republike Srpske. Javne nabavke u BiH uvijek su poligon za pogodovanja. Specifikacije koje odgovaraju samo određenom ponuđaču, prostor su za žalbe drugog. I tako u krug. Žalba osnovana, tender poništen, pacijenti na čekaju, vlast nijema. I pune ruka posla za pravosudne institucije.

UKC Tuzla je u januaru nakon tri bezuspješna pokušaja raspisivanja tendera konačno odabrao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku linearnog akceleratora - kompaniju Inel med iz Mostara. Nedugo nakon toga Siemens medicina, ponuđač koji nije prošao na tenderu, ulaže žalbu po više stavki. Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine žalbu po nekoliko osnova prihvata i poništava postupak nabavke u potpunosti.

No, zašto je UKC ponudu Siemens medicine ocijenio kao neprihvatljivu?

“Od članova komisije dobio sam objašnjenje da bankovna garancija Siemens Medicine nije bila ispravna i nije bila popunjena u skladu s pravilnikom Ureda za žalbe, odnosno sa Zakonom”, navodi Denijal Tulumović, v. d. generalnog direktora UKC Tuzla.

Problem u proceduri, uslovima i raspisivanjima tendera, kao i pogodovanja određenim ponuđačima izražen je u svim sferama javnih nabavki, kako automobila i IT pomagala, tako i medicinske opreme, ističu s portala Pratimotendere.ba, koji analiziraju javne nabavke i tokove novca. Potcrtavaju da se kroz sistem javnih nabavki na godišnjem nivou potroši i do tri milijarde KM javnih sredstava. No, glavni problem je isti.

“Problem je što ugovorni organi najčešće svjesno štimaju tehničke specifikacije za određene ponuđače s kojima su već unaprijed, vjerovatno, dogovorili posao”, ističe Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba.

Tender za nabavku linearnog akcelaratora je prije ovog poništavan tri puta i to zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama, navoda po kojem ugovorni organ nije odlučio o troškovima na žalbu na tendersku dokumentaciju, kao i navoda Siemens Medicine da je tehnička specifikacija za CT simulator sačinjena na način da ograničava konkurenciju. Stoga je i otvoreno pitanje: pogoduje li se određenom ponuđaču?

“To bi najbolje mogli odgovoriti istražni organi, jer ovo je došlo do te instance - da li je bilo neke komunikacije između predstavnika Kliničkog centra i određenih ponuđača”, kaže Golubović.

Je li posao vrijedan oko deset miliona maraka unaprijed dogovoren s određenim ponuđačem, utvrdit će nadležni organi, ali ono što se za sada zna je da Sektor kriminalističke policije i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona obavljaju provjere i istražne radnje u vezi s postupkom trenutne nabavke linearnog akceleratora i CT simulatora.

“Radi se o tome da je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu određenih dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija, odnosno da su parametri  koji su postavljeni za CT simulator i linearni akcelerator takvi da ponudu zadovoljava samo po jedan ponuđač”, navode iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Zakon o javnim nabavkama je predvidio mogućnost podnošenja i određenog zahtjeva za nastavak procedure nabavke linearnog akceleratora, zbog hitnosti postupka i opšteg interesa koji bi bio rješavan unutar žalbenog postupka, bez obzira na ishod.

“U konkretnom slučaju su postojali zakonski osnovi da UKC Tuzla traži kod Ureda za žalbe Bosne i Hercegovine dopuštenje za nastavak te tenderske procedure upravo zbog ovog opšteg interesa”, ističe advokat Damir Alić.

No, opšti interes je, sudeći po svemu, u slučaju nabavke linearnog akceleratora, ostao u sjeni. Od ovog aparata zavisi liječenje onkoloških pacijenata, pacijenata čija bolest progresivno napreduje, pacijenata čije stanje organizma ne može podnijeti putovanja niti dodatni stres, a ipak mjeseci i godine prolaze, bez iznalaženja rješenja. Jasno je da tendersku proceduru trebaju istražiti nadležni organi, no pitanje je koliko će još vremena proći da dočekamo pokretanje tog procesa.

federalna.ba

UKC Tuzla linearni akcelerator
Emir Osmanović Šefik Umihanić UKC Tuzla Zdravstveni centar Brčko
0 10.05.2024 19:41
kadaverična transplantacija organa UKC Tuzla
0 25.04.2024 18:36
UKC Tuzla Mreža Tuzlanski kanton KCUS Šekib Umihanić
0 23.04.2024 22:02
Tuzlanski kanton SDA DF Šekib Umihanić UKC Tuzla
0 21.04.2024 19:35